Материалите в блога са без претенции за авторство.

Какво означава "да освободиш"?

Какво означава

Влюбените могат да се разделят, но разбирането, придобито при общуването, ще остане с тях завинаги – като подарък. Ако обичате някого, единственият ценен подарък, който можете да му дадете, е определена степен разбиране.
Поговорете с открити карти и разберете, че на всеки от вас понякога усамотяването е необходимо. Проблемът е, че потребността от това може да се случи със всеки от нас в различно време. Понякога вие искате да бъдете с другите, но половинката иска усамотение, и това е нормално. Тогава трябва да разберете и оставите другия сам. Друг път пък вие търсите самота, а другият иска да е с вас – тогава му кажете, че с нищо не можете да му помогнете в това!
Просто създавайте все повече разбиране помежду си. Именно разбирането е недостатъчно за влюбените – те имат любов достатъчно, но разбирането – почти отсъства. Затова и любовта им се разбива в скалите на неразбирането. Любовта не може да живее без разбиране. Сама по себе си тя е много глупава – с разбирането любовта може да живее дълъг и пълноценен живот, където са споделени радостите и моментите красота, преживени поотделно, с дълбоки поетични преживявания. Но това се случва благодарение на разбирането.
Любовта може да ви даде понякога кратък меден месец и нищо повече. Само разбирането ви дава дълбоката близост. След всеки меден месец идва депресията, гневът, разочарованието. Докато не израснете в разбирането, никакъв меден месец няма да ви помогне, той ще е само един вид наркотик.
Старайте се да създавате повече разбиране. И дори някога да се разделите, разбирането остава с вас, дарът на вашата любов един към друг остава.
Какво означава да освободиш? Това не значи да престанеш да се грижиш, а да не правиш нещо вместо другия. Да освободиш, не означава да издигнеш стена срещу любимия, а да му признаеш правото на самостоятелно решение, дори и грешно.
Да освободиш означава, да не участваш със снизхождение в лошите навици, а да позволиш на другия да съзре и почувства резултатите от неверните си решения. Да признаеш, че не си всесилен, и че често резултатът зависи не само от теб.
Да освободиш означава, да спреш с опитите да променяш другия, да спреш да го порицаваш. Да насочиш цялата енергия за усъвършенстване на навиците си и ответните си реакции.
Да освободиш означава, да се грижиш за някого не заради нещо, а просто да се грижиш.
Да освободиш означава, да спреш с формулировките, поученията, принудите и да започнеш да поддържаш.
Да освободиш, не значи да си съдия, а да позволиш на другия да е такъв, какъвто е.
Да освободиш, не значи да се стремиш да си в центъра на всички събития около любимия, а да му оставиш пространство за работа върху собствения му живот.
Да освободиш, не означава да защитиш близкия от реалността на живота, а да го оставиш да гледа трудностите в очите.
Да освободиш, не означава да отхвърляш, а да си открит.
Да освободиш, означава да спреш споровете, опитите за доминиране и да започнеш да изучаваш себе си и собствените си достойнства и недостатъци.
Да освободиш, не означава да се стремиш, всичко да е на „твоята”, а да приемаш всеки ден от живота такъв, какъвто е, грижейки се истински за личността си.
Да освободиш, не означава да си в плен на минали събития и спомени, а да използваш всичките си усилия днес, за да подобриш утрешния си ден.
Да освободиш не означава да се страхуваш, а да се доверяваш и обичаш повече.
Ние сме претъпкани с ненужни мисли, гризящи душата и здравето ни без всякаква перспектива за възстановяване.
Ние играем евтин спектакъл пред публиката, като го подсилваме с незнайно откъде взели се емоции.
Ние водим най-истинската война във и извън себе си, за да можем, възможно по-дълго, да стигнем до етапа, когато освен да освободим, не ни остава нищо друго...
И сигурно само избрани от нас разбират, че да освободиш е толкова просто. Че за това е достатъчно единият от двамата да тръгне към вратата, за да бъде изпратен мълчаливо с очи от другия. Не е важно къде... Не е важно за колко... Важното е твърдо убеждение, че всеки в тази минута прави единствената правилна крачка.
Защото, когато освободиш някого без тежест в сърцето, без болезненото съжаление, всъщност ти освобождаваш самият себе си.

Анна Наролская
http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=3409

Оценете публикацията:
1
БЕЗЗВУЧНО
Аз май се обърках чедо!