Материалите в блога са без претенции за авторство.

12 чудесни употреби на куркума

12 чудесни употреби на куркума

Куркуминът, открит в корена на растението, е съставката, за която изследователските екипи твърдят, че може да пребори доста видове рак.

 

Ако все още не сте открили кулинарни употреби на куркумата или просто не харесвате вкуса й, има други начини, чрез които да я включите във всекидневието си.

 

Включете я в пастата за зъби

 

Странно, но факт. Много хора, които или произвеждат своя собствена паста за зъби въз основата на куркума, или просто поръсват подправката върху купешката, твърдят, че зъбите им стават по-бели.

 

Прибавяйте я към козметиката си

 

Известно е, че жените в Индия прибавят подправката в кремовете за лице и скрабовете за тяло – куркумата придава сияйност на кожата и изравнява тена на лицето.

 

Защо не и в домашния сапун?

 

Няколко чаени лъжички куркума в домашно приготвения сапун, и той ще стане още по-вълшебен.

 

За блестяща коса

 

Комбинацията от зехтин и куркума "убива" пърхута и заздравява скалпа. Зехтинът може да бъде заменен с коково масло или такова от жожоба. Просто смесвате двете съставки и ги втривате в косата, оставяте така 15 минути и отмивате.

 

За временната татуировка

 

Временните рисунки, направени с къна, могат да бъдат още по-интересни, ако прибавите и втори цвят – с помощта на куркума.

 

За навехнатия глезен

 

В традиционната хомеопатия за лекуване на навехнати места се използва паста, приготвена от 1 част сол, 2 части куркурма и малко вода. Тази смес се нанася върху засегнатото място и се увива с парче плат.

 

 

Компресът се оставя от 20 минути до 1 час, по веднъж на ден. Единственият недостатък е, ако нараненият участък е видим – ще бъде оцветен в жълто!

 

За раздразнения стомах

 

500 мг куркума 4 пъти дневно. Това е.

 

При болезнен артрит

 

Приемайте екстракт от куркума – по 500 мг 2 пъти дневно.

 

За здрав черен дроб

 

Според изследвания, проведени в Медицинския университет Граз в Австрия, куркуминът в куркумата забавя увреждането на черния дроб, което евентуално води до цироза.

 

При някои видове рак

 

Както става ясно, куркумата е много важна за здравето на кожата. Според някои изследвания, извършени в Университета в Тексас, куркуминут спира разрастването на меланома, както и разпространението на рак на гърдата към белия дроб.

 

Според American Cancer Society, куркуминът изиграва важна роля във възпрепятстването на разрастването на раковите клетки. В лабораторни условия, съставката буквално убива раковите клетки.

 

За облекчаване симптомите на Алцхаймер

 

Клиничен тест с куркумин, чиито резултати са публикувани в Журнала по Неврохимия (Journal of Neurochemistry), доказва, че куркуминът забавя развитието на болестта с 30% в мозъците на лабораторни мишки. Само за една седмица!

 

Чай на дълголетието

 
 
 
 

 

Хората в Окинава, Япония, са дълголетници. Те всеки ден пият чай от куркума. Как да си го приготвите? Кипнете 4 ч.ч. вода, добавете 1 ч.л. смляна куркума, оставете я да къкри 10 минути, прецедете, добавете джинджифил и/или мед.

 

Оценете публикацията:
3
Вълшебните семки на тиквата
7 причини да пием топла вода с лимонов сок всяка с...