Материалите в блога са без претенции за авторство.

Масажът на дланите

Масажът на дланите

Акупресурата е традиционна китайска техника, която се основава на същите принципи, на които е базирана акупунктурата. Въздействието върху точно определени енергийни точки по повърхността на тялото, може да възстанови нарушените функции на съответен вътрешен орган и да балансира енергиите в организма.

За акупресурата е характерно, че се масажира с пръсти. Избраните точки се притискат една по една, като се извършва кръгово движение в продължение на няколко секунди. По време на натиска се вдишва, а се издишва в паузата между повторенията.

Масажът на дланите е една от най-лесно приложимите разновидности на акупресурата в домашни условия. Той тонизира енергийния поток, стимулира обмяната на веществата, кожата се освежава, активизира се кръвообращението и настъпва общо успокоение в организма.

Тази техника няма да Ви отнеме повече от няколко минути на ден и не изисква никакви усилия, затова, преди да се насочите към медикаментите за спокоен сън или някоя скъпоструваща дерматологична процедура, опитайте с акупресура.

Масажът на ръцете е много по-ефективен, когато се прави от друг човек, а не когато се прилага самостоятелно ръка с ръка. Според някои лекари масажът на ръцете има само релаксиращ ефект и ни помага да се отпуснем след тежкия работен ден. Според други обаче, масажът на ръцете действа благотворно върху здравословното ни състояние като цяло. Това се дължи на рефлексогенните зони, с които са наситени дланите ни. Също като стъпалата , дланите на ръцете ни имат рефлексогенни зони, всяка от които отговаря на определен орган от тялото ни. Колкото по-правилно и внимателно правим масаж на дланите, толкова по-добре се отразява на здравословното ни състояние.

Ето лесна инструкция как да правите масаж на ръцете. Упътването не е за самомасаж, а за масаж на друг човек. 

Сложете масажно олио или зехтин на ръцете. Разнесете го внимателно, с нежни въртеливи движения по целите длани и външната страна на ръцете. Масажът започва с доминиращата ръка, тъй като тя е по-напрегната. Започнете да масажирате в посока от китката към пръстите. Масажирайте плавно като прокарвате пръст в пространството между кокалчетата в посока разстоянието между пръстите. След това започнете бавно и плавно да масажирате всеки пръст по отделно, като внимателно притискате всяка точка от него. След като масажирате внимателно всеки пръст, обърнете ръката с дланта нагоре.Започнете с въртеливи движения да масажирате всяка точка от дланта със съвсем леко притискане. Не забравяйте и зоната на китката. След това отново продължете по дължина на пръстите. Масажните движения трябва да се бързи, но нежни и деликатни.

Масажът на ръцете не трябва да е болезнен, нито твърде интензивен или груб. За едната ръка са достатъчни по пет минути, но ако имате време и желание, добре ще ви се отрази и по-дълго време. Хора, които страдат от артрит или други ставни заболявания, които са засегнали ръцете, трябва да се въздържат от непрофесионален масаж на ръцете. При ставните възпаления, като тендовагинит например, масажът също не е препоръчителен.

Всяка точка от дланта, отговаря на отделен орган от тялото. Вижте рефлексогенните зони на ръцете си и се опитвайте да концентрирате върху тези зони, докато правите масаж.


1. Синуси
2. Нервна система
3. Уши и слух
4. Бял дроб
5. Тимус
6. Надбъбречна жлеза
7. Раменни стави
8. Черен дроб
9. Жлъчен мехур
10. Сърце
11. Панкреас
12. Апендикс
13. Слезка
14. Бъбреци
15. Дебело черво
16. Тънки черва
17. Бедрена става
18. Тестиси
19. Зрение
20. Очи
21. Слънчев сплит
22. Стомах
23. Глътка, гръклян
24. Епифиза
25. Хипофиза
26. Глава, мозък
27. Шия
28. Щитовидна жлеза
29. Гърбначен стълб
30. Пикочен мехур
31. Хемороидални възли
32. Простата
33. Полови органи
34. Поясно-кръстна област

b2ap3_thumbnail_11641_1.jpg1.jpg

 

 

Оценете публикацията:
4
Отгатнете бъдещето си
ТАЙНИТЕ НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО