Материалите в блога са без претенции за авторство.

Недоспиването може да бъде полезно

Недоспиването може да бъде полезно

Недоспиването понякога може да бъде полезно, показаха учени от Националния център по неврология и психиатрия в Токио. Тъй като една от основните функции на съня е да помага на новите спомени да улегнат, избягването му може да предпази психиката ни от насаждането на неприятни травми. Често след натоварваща случка ние инстинктивно оставаме с отворени очи.

Специалистите напомнят, че сънят е изключително важен при запаметяването на нова информация. Той спомага за пренасянето й от краткосрочната към дългосрочната памет, в която данните могат да останат месеци и години.

Ето защо отвсякъде слушаме за вредите от хроничното лишаване от сън, пише РБК.ру. Понякога обаче се случват неща, които по-добре и да не си спомняме. Катастрофи, военни операции, насилие, травми - всичко това може да доведе до болестно състояние, което психолозите наричат посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Токийските невролози експериментирали с група доброволци, на които показали видеоматериали или със спокойно улично движение, или с неочаквана катастрофа. След това на половината от участниците позволили да се наспят спокойно, докато останалите били накарани да будуват. През следващите дни учените тествали страха на доброволците от автомобилното движение както по поведенческите реакции, така и според физическите показатели. Оказало се, че лишаването от сън помогнало на половината хора да се избавят от насаждането на страх от пътищата.

Ръководителят на проучването д-р Кеничи Курияма обясни значимостта на случилото се. "Лишаването от сън след травматично събитие може да предотврати развиването на посттравматично стресово разстройство. Данните, които получихме, могат да изяснят функционалната роля на острата инсомния (хронично безсъние) при хората и да помогнат за разработването на стратегия за профилактично ограничаване на съня с цел предотвратяването на ПТСР."

Оценете публикацията:
4
"Глобалната" рецепта на народния лечител Петър Дим...
Партньорствата и още нещо ...