Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Трансформацията

Голяма аркана

9

Дзен наставникът не е просто учител. Във всички религии има само учители. Те ти дават познания за неща, които не знаеш, и искат от теб да вярваш, защото няма как тези преживявания да ти бъдат демонстрирани нагледно. Учителят също не ги е познал - той също е повярвал в тях и сега предава своите убеждения на Друг. Дзен не е свят на вярващи. Той не е за правоверните, а за онези безстрашни души, които са в състояние да изоставят вярването, неверието, съмнението, разсъждението, ума и просто да навлязат в своето чисто безгранично съществуване. Това обаче води до изключителна трансформация. Затова ще кажа, че докато другите се занимават с философии, Дзен се интересува от метаморфозата, от трансформацията. Той е автентичната алхимия - от неблагороден метал те превръща в злато. Но езикът му трябва да разбереш не с разсъждаващия, логичен ум, а със своето любящо сърце. Или дори само да слушаш, без да се тревожиш дали е вярно или не. В един неочакван миг го виждаш - това, което ти е убягвало през целия живот. Изведнъж се отварят "осемдесет и четири хиляди врати", както ги нарича Буда.

Коментари

Фигурата в центъра на картата е седнала върху огромното цвете на пустотата и държи символите на трансформацията - меча, който разсича илюзиите, змията, която обновява себе си, като сменя кожата си, счупените окови на ограниченията и ин-ян символа на трансцендирането на дуалностите. Една от ръцете почива в скута, а друга се протяга надолу, за да докосне устата на спящо лице - символ на мълчанието, настъпващо, когато сме в покой.

Сега е време за дълбоко отпускане. Ако изпитваш болка, скръб или затруднения, позволи им просто да ги има, приеми ги като "факт". Това много прилича на изживяването на Гаутама Буда, когато след като търсел в продължение на години, най-накрая той се отказал, знаейки, че няма какво повече да направи. И същата нощ станал просветлен.

Също като смъртта трансформацията настъпва, когато й дойде времето. И също като смъртта тя те отвежда от едно измерение в друго.


2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Отлагане

Голяма аркан

9

Да отлагаш е просто глупаво. Утре пак ще трябва да решиш, така че защо не днес? Нима мислиш, че утре ще си по-мъдър? Нима мислиш, че утре ще си по-жизнен? Нима мислиш, че утре ще си по-млад, по-свеж от днес? Утре ще бъдеш по-стар и смелостта ти ще е по-малка; утре ще си по-опитен и хитростта ти ще е по-голяма; утре смъртта ще е по-близо - и ще започнеш да се колебаеш и да се страхуваш повече. Никога не отлагай за утре. Кой знае, утре може да дойде, а може и да не дойде. Ако трябва да решаваш, трябва да решиш в този момент. Д-р Вогел, зъболекар, приключил прегледа на красива млада пациентка. Т-це Бейсман - казал той, - боя се, че ще трябва да ви извадя мъдреците." "Господи - възкликнало момичето, - предпочитам да родя!" "Ами решавайте тогава - отвърнал доктора, - за да знам как да наглася стола." И ти решавай сега. Не отлагай вечно.

Коментари

Жената на картината живее в сив пейзаж, пълен с нереални облаци като на колаж. През прозореца тя вижда цветове, светлина, живот и въпреки че й се иска да прескочи - както можем да познаем по пъстротата, появяваща се по дрехата й - някак не може да го направи. В ума й все още има твърде много "Ами ако?" Казват, че утре никога не идва, но колкото и често да го чуваме, повечето от нас изглежда забравят тази истина. Всъщност единственият резултат от отлагането е тъпото, потискащо чувство, че нещо недовършено ни дърпа назад. Облекчението и разширението, които ще почувстваш, когато оставиш мислите на колебание, пречещи ти да действаш в момента, ще те накарат да се запиташ защо изобщо си чакал толкова дълго.


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Компромисът

Дъга:Овладяване на материята

9

Не бъди хитър, защото ще си останеш един и същ, няма да се промениш. Половинчатите техники по пътя на любовта и половинчатите техники по пътя на медитацията ще ти докарат объркване, няма да ти помогнат... Но молбата за помощ е противна на егото, затова ти се опитваш да направиш компромис. Този компромис ще бъде по-опасен, ще те обърка повече, защото направен в състояние на объркване, той ще създаде още повече объркване. Затова опитай да разбереш защо се стремиш към компромис. Рано или късно ще разбереш, че той не помага. Компромисът може да бъде начин да не избереш нито едната посока или може би е просто потискане на твоето объркване. Никога не потискай нищо, бъди наясно с положението си. А ако си объркан, помни, че си объркан. Това ще е първото нещо, с което си наясно - че си объркан. Вече си започнал пътуването.

Коментари

В императорските дворове на древна Япония прислужниците често били избирани от редовете на дребните престъпници, които били кастрирани. Поради своята непосредствена запознатост със ставащото в двора те били в центъра на политически и социални интриги и упражнявали голямо задкулисно влияние. Двете фигури на тази карта ни напомнят за недостойните, заговорнически ситуации, в които можем да изпаднем, когато направим компромис със своята истина. Едно нещо е да вземем компромисно решение, като разберем гледната точка, различна от нашата, и положим усилия за хармонизиране на противопоставящите се сили. Съвсем друго е да се "огънем" и да предадем собствената си истина. Ако се вгледаме дълбоко, ще открием, че се опитваме да спечелим нещо - било то власт или нечие одобрение. Ако си изкушен да направиш това, внимавай - спечеленото с подобен род компромиси винаги оставя горчив вкус в устата.


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Сънят

Голяма аркан

9

През вековете това е казвано отново и отново, всички духовни хора са подчертавали: "Човек идва сам на този свят и си отива сам." Всяка заедност е илюзорна. Самата идея за нея възниква, защото сме сами, а самотата боли. Искаме да удавим самотата си във взаимоотношения... Ето защо любовта толкова занимава вниманието ни. Опитай се да вникнеш в смисъла. Обикновено си мислиш, че си се влюбил в жена или мъж, защото тя е прекрасна, той е прекрасен. Това не е истина. Истината е точно обратната -влюбил си се, защото не можеш да бъдеш сам. По един или друг начин си търсел да избегнеш себе си. Има такива, които не се влюбват в хора, а в парите. Те започват да фантазират за пари или власт, стават политици. Това също е бягане от самотата. Ако си наблюдателен, ако наблюдаваш себе си в дълбочина, ще се изненадаш -всички твои действия водят началото си от един-единствен източник и той е страхът от самотата. Всичко друго е само оправдание. Истинската причина е, че се чувстваш много самотен.

Коментари

Някоя вълшебна вечер ще срещнеш своята сродна душа, съвършения човек, който ще отговори на всичките ти потребности и ще изпълни всичките ти мечти. Нали? Друг път! Тази фантазия, която поети и певци толкова обичат да обезсмъртя ват, води началото си от спомените за утробата, където сме се чувствали толкова сигурни и "едно цяло" с майката. Нищо чудно, че цял живот жадуваме да се върнем там. Но казано направо, това е наивен сън. И е наистина удивително, че продължаваме да се държим така упорито за него в лицето на реалността. Никой - нито настоящият ти партньор, нито някой, за когото мечтаеш -не е длъжен да ти достави на тепсия щастието' нито пък би могъл, дори да иска. Истинската любов идва не като се опитваме да удовлетворим зависимостта си, а като развием своето собствено вътрешно богатство и зрялост. Тогава имаме да дадем толкова много любов, че естествено привличаме към себе си обожатели.


5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Невинността

Голяма аркан

9

Дзен казва, че ако изоставиш познанието - а в него е включено всичко: името, самоличността, всичко, защото това ти е дадено от другите - та ако изоставиш всичко, което ти е дадено от другите, съществото ти ще има съвсем различно качество - невинността. Това ще е разпятието на личността и възкресението на твоята невинност. Ще станеш отново дете, ще се преродиш.

 

Коментари

Възрастният човек на тази карта излъчва детски възторг от света. Около него витае усещане за благодат, сякаш той е в пълна хармония със себе си и с всичко, което му носи животът. Той се радва на своето общение с богомолката, която е на ръката му, двамата сякаш са първи приятели. Розовите цветя, които се спускат над него, символизират време на отпускане, релаксация и благост. Те са отговор на неговото присъствие, отражение на собствените му качества.

Невинността, която се ражда от дълбокото възприятие на живота, е детска, но не и детинска. Невинността на детето е прекрасна, но невежа. Тя ще бъде заменена с недоверие и съмнение, докато детето расте и научава, че светът е опасно място. Но невинността на пълноценно изживения живот притежава като свое качество мъдростта и приемането на вечно променящото се чудо на живота..