Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Търпение

Дъга:Овладяване на материята

9

 Забравили сме как да чакаме. Това е едно почти изоставено пространство. А най-голямото ни съкровище е способността да изчакваме правилния момент. Цялото съществувание чака подходящия момент. Дори дърветата го познават - знаят кога да разцъфнат и кога да пуснат листата си и да останат голи на фона на небето. Те са все така прекрасни в своята голота, докато чакат новата зеленина с доверието, че щом старата си е отишла, новата скоро ще дойде, ще израснат новите листа. Ние сме забравили да чакаме, искаме всичко да стане бързо. Това е голяма загуба за хората... В тишината на чакането нещо в теб не спира да расте - твоето автентично същество. Един ден то скача и се превръща в пламък - и цялата ти личност е разтърсена. Ти си нов човек. Този нов човек знае какво е ритуалът, този нов човек познава вечните сокове на живота.


Коментари


Има моменти, когато единственото нещо е да се чака. Семето е посято, детето расте в утробата, стридата покрива със слоеве зрънцето пясък и го превръща в перла. Тази карта ни напомня, че това е време, когато трябва просто да бъдеш буден, търпелив, изчакващ. Жената на рисунката е именно в такава нагласа. Доволна, без следа от безпокойство, тя просто чака. През всичките фази на луната, която минава над нея, тя остава търпелива, в такова съзвучие с ритмите й, че сякаш е станала едно с нея. Жената знае, че е време да бъде пасивна и да остави природата да си върши работата. Но тя не е изпаднала в сънливост или равнодушие, защото знае, че е време да бъде готова за нещо изключително важно. Това е време на тайнственост, като часовете преди идването на зората. Време, в което единственото нещо е да се чака.


2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Подтискане

Голяма аркан

9На санскрит наименованието е алая вигян, къщата, в мазето на която непрекъснато изхвърляш нещата, които искаш да направиш, но не можеш поради социалните условности, културата, цивилизацията. Тези неща се натрупват и оказват влияние върху действията, върху живота ти по много индиректен начин. Директно не могат да се изправят пред теб - ти си ги натикал в тъмното, но оттам те не спират да въздействат на поведението ти. Те са опасни, опасно е да пазиш в себе си всички тези задръжки. Може би именно тези неща достигат връхната си точка, когато човек обезумее. Безумието не е нищо друго, освен състоянието, при което вече не можеш да контролираш всички тези потискания. Но лудостта е приемлива, докато медитацията не е - а медитацията е единственият начин да станеш напълно нормален.

Коментари

Човекът на тази карта е буквално "омотан във възли". Неговата вътрешна светлина все още грее, но той е потиснал своята жизненост, като се е опитвал да отговори на толкова много изисквания и очаквания. Той е предал собствената си мощ и визия само и само да бъде приет точно от онези сили, които го ограничават. Опасността от потискането на естествената енергия по този начин е видна от пукнатините на повърхността, под която се кани да изригне вулкан. Истинското послание на картата е да намерим целебен отдушник за тази потенциална експлозия. От основно значение е да намериш начин да освободиш всичкото напрежение и стрес, което може би се натрупва в теб в този момент. Удряй възглавницата, подскачай, отиди сред природата и надай вик към откритото небе - всичко, което може да раздруса енергията ти и да й позволи да циркулира свободно. Не чакай да настъпи катастрофа.

3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Проекциите

Голяма аркан

9

Когато си на кино, гледаш екрана, не гледаш назад, където е прожекционният апарат. Филмът всъщност не е на екрана - това, което е на него, е проекция на светлини и сенки. Филмът е отзад, но ти никога не гледаш натам. И прожекционният апарат е там. Умът стои зад цялото нещо, умът е прожекционният апарат. Ти обаче винаги гледаш другия човек, защото той е екранът. Когато си влюбен, другият човек изглежда прекрасен, несравнимо прекрасен. Когато мразиш, същият този човек ти се струва най-грозния и ти така и не си даваш сметка как може един и същи човек да е най-прекрасен и най-грозен... Затова единственият начин да стигнеш до истината е да се научиш как да бъдеш непосредствен в своето възприятие, как да изоставиш помощта на ума. Посредничеството на ума е проблемът, защото умът може да създава само сънища... Емоциите, които влагаш, правят съня да изглежда реалност. Ако си прекалено развълнуван, си като опиянен, тогава не възприемаш нормално. Всичко, което виждаш, е само твоя проекция. Световете са толкова, колкото са и умовете, защото всеки ум живее в свой собствен свят.

Коментари

Мъжът и жената на тази карта са с лице един към Друг, но не могат да се видят ясно. Всеки проектира образ, който е изградил в ума си, и с него закрива истинското лице на другия човек. Всички ние прожектираме измислени от самите нас филми върху ситуациите и хората, които ни заобикалят. Това се случва, когато не осъзнаваме напълно своите очаквания, желания и преценки' вместо да поемем отговорност за тях и да ги признаем, ние се опитваме да ги припишем на другите. Проекцията може да е дяволска или божествена, разстройваща или утешителна, но така или иначе си е проекция - облак, който ни пречи да видим реалността такава, каквато е. Единственият изход е да разпознаем играта. Когато откриеш, че в теб възниква преценка за някого, обърни я към сгбг си - дали това, което виждаш у другите, всъщност не идва от теб? Чисто ли е възприятието ти, или е замъглено от това, което искаш да видиш?


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Успехът

Голяма аркан

9

Наблюдавай вълните в морето. Колкото по-високо се издигат, толкова по-дълбока е браздата между тях. В един момент ти си вълната, в следващия си браздата, която я следва. Наслаждавай се и на двете, не се привързвай към нито едната. Не казвай: Бих искал да съм винаги на върха. Това е невъзможно. Просто виж факта - невъзможно е. Никога не се е случвало и никога няма да се случи. То е просто невъзможно, не е в природата на нещата. Тогава какво да правиш? Наслаждавай се на върха, докато трае, а после се радвай на долината, когато тя настъпи. Какво й е лошото на долината? Тя е отпускане. Върхът е вълнение, а никой не може да съществува в състояние на непрестанно вълнение.

Коментари

Този човек очевидно се намира "на върха на славата" в момента и целият свят празнува неговия успех, обсипвайки го с ленти в парадното му шествие. Тъй като с готовност си приел последните предизвикателства на живота, сега - или скоро - ще се насладиш на прекрасната разходка върху гърба на тигъра на успеха. Приветствай я, изживей я и сподели радостта си с другите - и помни, че всички тържествени паради имат своето начало и край. Ако не забравяш това и изстискаш до последна капка щастието, което изпитваш в момента, ще си в състояние да приемеш бъдещето, когато то настъпи, без съжаления. Не се опитвай обаче да задържиш този момент на изобилие или да го "вакуумираш", за да продължи вечно. Най-голямата мъдрост, която можеш да проявиш, що се отнася до всички явления в парада на твоя живот, били те долини или върхове, е да знаеш, че "и това ще мине". Празнувай, да, продължавай да яздиш тигъра.


5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Невинността

Голяма аркан

9

Дзен казва, че ако изоставиш познанието - а в него е включено всичко: името, самоличността, всичко, защото това ти е дадено от другите - та ако изоставиш всичко, което ти е дадено от другите, съществото ти ще има съвсем различно качество - невинността. Това ще е разпятието на личността и възкресението на твоята невинност. Ще станеш отново дете, ще се преродиш.

 

Коментари

Възрастният човек на тази карта излъчва детски възторг от света. Около него витае усещане за благодат, сякаш той е в пълна хармония със себе си и с всичко, което му носи животът. Той се радва на своето общение с богомолката, която е на ръката му, двамата сякаш са първи приятели. Розовите цветя, които се спускат над него, символизират време на отпускане, релаксация и благост. Те са отговор на неговото присъствие, отражение на собствените му качества.

Невинността, която се ражда от дълбокото възприятие на живота, е детска, но не и детинска. Невинността на детето е прекрасна, но невежа. Тя ще бъде заменена с недоверие и съмнение, докато детето расте и научава, че светът е опасно място. Но невинността на пълноценно изживения живот притежава като свое качество мъдростта и приемането на вечно променящото се чудо на живота..