Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Търпение

Дъга:Овладяване на материята

9

 Забравили сме как да чакаме. Това е едно почти изоставено пространство. А най-голямото ни съкровище е способността да изчакваме правилния момент. Цялото съществувание чака подходящия момент. Дори дърветата го познават - знаят кога да разцъфнат и кога да пуснат листата си и да останат голи на фона на небето. Те са все така прекрасни в своята голота, докато чакат новата зеленина с доверието, че щом старата си е отишла, новата скоро ще дойде, ще израснат новите листа. Ние сме забравили да чакаме, искаме всичко да стане бързо. Това е голяма загуба за хората... В тишината на чакането нещо в теб не спира да расте - твоето автентично същество. Един ден то скача и се превръща в пламък - и цялата ти личност е разтърсена. Ти си нов човек. Този нов човек знае какво е ритуалът, този нов човек познава вечните сокове на живота.


Коментари


Има моменти, когато единственото нещо е да се чака. Семето е посято, детето расте в утробата, стридата покрива със слоеве зрънцето пясък и го превръща в перла. Тази карта ни напомня, че това е време, когато трябва просто да бъдеш буден, търпелив, изчакващ. Жената на рисунката е именно в такава нагласа. Доволна, без следа от безпокойство, тя просто чака. През всичките фази на луната, която минава над нея, тя остава търпелива, в такова съзвучие с ритмите й, че сякаш е станала едно с нея. Жената знае, че е време да бъде пасивна и да остави природата да си върши работата. Но тя не е изпаднала в сънливост или равнодушие, защото знае, че е време да бъде готова за нещо изключително важно. Това е време на тайнственост, като часовете преди идването на зората. Време, в което единственото нещо е да се чака.


2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Зрялост

Дъга:Овладяване на материята

9

Ако медитацията ти е донесла светлина, която огрява всяка нощ, дори смъртта няма да е смърт, а врата към божественото. С тази светлина в сърцето ти самата смърт се трансформира във врата и ти навлизаш във вселенския дух;, ставаш едно с океана. А ако не изживееш океана, си живял напразно. Моментът винаги е сега и плодът е винаги зрял. Трябва само да събереш смелост и да влезеш в своята вътрешна гора. Плодът е винаги зрял и моментът -винаги подходящ. Няма такова нещо като неподходящ момент.

Коментари

Когато плодът е зрял, той сам пада от дървото. В един миг виси на тънката дръжка, напращял от сочност. В следващия миг пада - не защото е бил принуден или е направил усилие да скочи, а защото дървото е познало неговата зрялост и просто го е пуснало. Когато тази карта се появи, тя е знак, че си готов да споделиш своите вътрешни богатства, своята "сочност". Трябва само да се отпуснеш там, където си, и да пожелаеш да се случи. Това споделяне на себе си, това изразяване на твоята съзидателност може да стане по много начини - в работата, във взаимоотношенията, във всекидневните преживявания. Не се иска специална подготовка или усилие от твоя страна. Просто моментът е подходящ.


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Интензивност

Голяма аркан

9

 

Дзен казва: Всички велики писания и учения приеми за свой смъртен враг. Избягвай ги, защото трябва да откриеш своя собствен източник. Не бива да ставаш последовател, имитатор. Трябва да бъдеш автентичен индивид, трябва сам да намериш най-съкровената си същност, без водач, без напътстващи писания. Нощта е тъмна, но в яркия пламък на своето търсене не може да не стигнеш изгрева.

Всеки, който е горял в интензивния огън на търсенето, е намерил изгрева. Останалите само вярват. Тези, които вярват, не са религиозни. Те просто избягват великото приключение на религията, като вярват.

 

Коментари

Човекът на тази карта е добил формата на стрела, движейки се с целенасочения устрем на този, който знае точно къде отива. Скоростта му е толкова голяма, че той почти се е превърнал в чиста енергия. Тази интензивност обаче не бива да се бърка с маниакалната енергия, която кара хората да шофират като луди, за да стигнат от точка А до точка Б. Тяхната интензивност принадлежи на хоризонталния свят на пространство и време. Интензивността, символизирана от Принца на огъня, принадлежи на вертикалния свят на настоящия момент - признание, че сега е единственият момент, който съществува, и тук е единственото пространство.Когато действаш с интензивността на Принца на огъня, има вероятност да развълнуваш водите около себе си. Едни ще се почувстват възвисени и освежени от присъствието ти, други може би застрашени и раздразнени. Мнението на хората обаче е без значение. Точно сега нищо не може да те спре.


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

 

Промяната

Голяма аркана

9

Животът се повтаря механично - ако не започнеш да внимаваш, той ще продължава да се върти като колело. Ето защо будистите го наричат колелото на живота и смъртта, колелото на времето. Той се движи като колело - раждането е последвано от смърт, смъртта е последвана от раждане, любовта е последвана от омраза, омразата - от любов, успехът е последван от провал, провалът е последван от успех.

Увери се сам! Наблюдавай в продължение на няколко дни и ще видиш как се появява модел, модел на колело. Една прекрасна сутрин се чувстваш добър и щастлив, а Друг ден си толкова мрачен, толкова мъртъв, че започваш да мислиш за самоубийство. А само преди ден-два си бил толкова изпълнен с живот и блаженство, че си изпитвал благодарност към Бог, бил си в настроение на дълбока признателност, днес обаче ти е много мъчно и не виждаш смисъл да живееш... И това се повтаря отново и отново, но не виждаш модела. Забележиш ли модела, си в състояние да се измъкнеш от него.

Коментари

Символът на тази карта е огромно колело, олицетворяващо времето, съдбата, кармата. Около това безспирно движещо се колело се въртят галактики, а дванадесетте знака на зодиака са разположени по периферията му. От вътрешната й страна са осемте триграми на Идзин, а още по-близо до центъра са четирите посоки, всяка от тях осветена от енергията на светкавицата. Въртящият се триъгълник в този момент сочи нагоре, към божественото, а в центъра са китайските символи ян и ин, мъжкото и женското начало, творческото и приемащото.

Често е казвано, че единственото нещо, което не се променя в света, е самата промяна. Животът не спира да се променя, да еволюира, да умира и да се възражда. Всички противоположности играят роля в този необятен кръгов модел. Ако упорито се държиш за периферията на колелото, ще ти се завие свят! Придвижи се към центъра на урагана и се отпусни в осъзнаването, че и това ще мине.


5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Вътрешния глас

Голяма аркана

2

Ако си открил своята истина в себе си, в цялото съществувание няма какво друго да откриеш. Сега истината действа чрез теб. Когато отваряш очи, истината отваря очи. Когато затваряш очи, истината е тази, която затваря очи.
Това е изключителна медитация. Ако само разбереш механизма й, няма нужда да правиш каквото и да е – всичко, което правиш, се извършва от истината. Когато вървиш, това е истината, когато спиш, истината си почива, когато говориш, говори истината, когато мълчиш, това е мълчанието на истината.
Това е една от най-простите техники за медитация. Малко по малко всичко се нарежда и тогава няма нужда от техниката. Когато си излекуван, оставяш медитацията, изхвърляш лекарство и заживяваш като истина – жив, сияен, удовлетворен, блажен, сам за себе си песен. Целият ти живот става молитва без думи, всъщност е по-добре да се каже молитвеност, изящност, красота, която не е от този земен свят,  лъч светлина от отвъдното, пробиващ мрака на нашия свят.

Коментари

Вътрешният глас говори не с думи, а с безмълвния език на сърцето. Той е като оракул, който казва само истината. Ако имаше лице, то би приличало на лицето в центъра на тази карта – будно, бдително и способно да приеме и мрака, и светлината, символизирани от двете ръце, държащи кристала. Самият кристал олицетворява яснотата, която настъпва с трансцендирането на всички дуалности.
Вътрешният глас може да бъде и игрив, когато се гмурка в дълбините на емоциите и отново изплува, за да се устреми към небето, като двата делфина, които танцуват във водите на живота. Неговата връзка с космоса е олицетворена от короната полумесец, а със земята – от зелените листа по кимоното на фигурата.
В живота ни има моменти, когато твърде много гласове сякаш ни теглят във всички посоки. Самото чувство на объркване в тези ситуации ни напомня да потърсим вътрешната тишина и центрираност. Само тогава ще сме в състояние да чуем своята истина.