Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Разбирането

Голяма аркан

9

Ти си вън от затвора, вън от клетката. Можеш да разтвориш криле и цялото небе е твое. Всички звезди, луната и слънцето ти принадлежат. Можеш да изчезнеш в синевата на отвъдното... Само престани да се държиш за клетката, излез от нея и цялото небе е твое. Разтвори криле и полети в небето като орел. Във вътрешното небе, във вътрешния свят свободата се цени най-високо;, всичко друго е второстепенно, дори блаженството, екстазът. Има хиляди, безброй цветя, но всички те растат само в климата на свободата..

Коментари

Птицата на тази карта наблюдава от място, което прилича на клетка. Няма врата и решетките всъщност изчезват. Решетките са били илюзия и тази малка птица се чувства привлечена от изяществото, свободата и насърчението на другите птици. Тя разтваря криле, готова да полети за първи път.

Проблясъците на едно ново разбиране - че клетката винаги е била отворена и че винаги сме имали възможността да изследваме висините - може да ни накарат да се почувстваме малко неуверени отначало. Всичко е наред, това чувство е нормално, но не му позволявай да засенчи предоставената ти възможност да изживееш безгрижието и приключението. Движи се с ласкавите, деликатни енергии, характерни за настоящия момент. Почувствай пърхането в себе си. Полети и бъди свободен.


2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Товарът

Голяма аркан

9

 Истинският живот на човека се разкрива от начина, по който той отхвърля лъжите, наложени му от другите. Гол, неприкрит, естествен, той е това, което е. Става въпрос за това, което си, а не в което можеш да се превърнеш. Лъжата не може да стане истина, личността не може да стане твоя душа. Няма начин несъщественото да бъде направено съществено. Несъщественото си остава несъществено. Същественото си остава съществено. Двете не могат да се разменят. А стремежът към истината само поражда още повече объркване. Истината не трябва да се постига. Тя не може да бъде постигната, тя вече е факт. Трябва само лъжата да бъде изоставена. Всички цели, идеали, стремежи, идеологии, религии и системи за подобрение и усъвършенстване са лъжа. Пази се от тях. Признай факта, че такъв, какъвто си, ти си лъжа. Манипулиран, създаден от другите. Стремежът към истината е отклоняване и отлагане. Това е начинът на лъжата да се скрие. Виж лъжата, погледни дълбоко в лъжовността на своята личност. Защото да видиш лъжата значи да спреш да лъжеш. Да спреш да лъжеш значи да не търсиш никаква истина - няма нужда. В мига, в който лъжата изчезне, блесва истината в цялата си красота. Когато бъде видяна, лъжата


Коментари


Когато носим товар от "трябва" и "не трябва", внушени ни от другите, ставаме като този дрипав, измъчен човек, който се опитва да изкачи хълма. "По-бързо, положи повече усилия, стигни върха!" крещи глупавият тиранин, когото човекът носи на гърба си, докато самият тиранин има за корона един властен петел. Ако напоследък животът ти изглежда като борба от първия до последния момент, може би е време да разтърсиш рамене и да видиш как ще се почувстваш без тези същества на гърба ти. Имаш свои планини за покоряване, свои мечти за сбъдване, но никога няма да имаш енергията да ги последваш, ако не се освободиш от всички очаквания, които си събрал от другите, мислейки си, че са твои. Има голяма вероятност те да съществуват само в главата ти, но това не означава, че не могат да са смазващи. Време е да "олекнеш" и да ги пратиш да си вървят.


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Трансформацията

Голяма аркана

9

Дзен наставникът не е просто учител. Във всички религии има само учители. Те ти дават познания за неща, които не знаеш, и искат от теб да вярваш, защото няма как тези преживявания да ти бъдат демонстрирани нагледно. Учителят също не ги е познал - той също е повярвал в тях и сега предава своите убеждения на Друг. Дзен не е свят на вярващи. Той не е за правоверните, а за онези безстрашни души, които са в състояние да изоставят вярването, неверието, съмнението, разсъждението, ума и просто да навлязат в своето чисто безгранично съществуване. Това обаче води до изключителна трансформация. Затова ще кажа, че докато другите се занимават с философии, Дзен се интересува от метаморфозата, от трансформацията. Той е автентичната алхимия - от неблагороден метал те превръща в злато. Но езикът му трябва да разбереш не с разсъждаващия, логичен ум, а със своето любящо сърце. Или дори само да слушаш, без да се тревожиш дали е вярно или не. В един неочакван миг го виждаш - това, което ти е убягвало през целия живот. Изведнъж се отварят "осемдесет и четири хиляди врати", както ги нарича Буда.

Коментари

Фигурата в центъра на картата е седнала върху огромното цвете на пустотата и държи символите на трансформацията - меча, който разсича илюзиите, змията, която обновява себе си, като сменя кожата си, счупените окови на ограниченията и ин-ян символа на трансцендирането на дуалностите. Една от ръцете почива в скута, а друга се протяга надолу, за да докосне устата на спящо лице - символ на мълчанието, настъпващо, когато сме в покой.

Сега е време за дълбоко отпускане. Ако изпитваш болка, скръб или затруднения, позволи им просто да ги има, приеми ги като "факт". Това много прилича на изживяването на Гаутама Буда, когато след като търсел в продължение на години, най-накрая той се отказал, знаейки, че няма какво повече да направи. И същата нощ станал просветлен.

Също като смъртта трансформацията настъпва, когато й дойде времето. И също като смъртта тя те отвежда от едно измерение в друго.


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Изобилие

Голяма аркан

9

Хората от Изтока винаги са заклеймявали тялото, материята, наричали са материята "илюзорна", майа, тоест нещо, което не съществува, само изглежда, че съществува' нещо, което е направено от субстанцията, която изгражда и сънищата. Те винаги са отричали света и това е причината Изтокът да е останал беден, болен и гладуващ. Едната половина от човечеството приема вътрешния свят, но отрича външния. Другата половина приема материалния свят, а отрича вътрешния. И двете са половинчати, а човек, който е наполовина, не може да изпитва удовлетворение. Трябва да бъдеш цяло - богат на физически усещания, богат на познания;, богат на медитация, богат на съзнание. За мен само цялостният човек е свят човек. Аз искам Зорба и Буда да се срещнат. Сам Зорба е недостатъчен. Неговият танц няма вечна значимост, той е моментно удоволствие и скоро ще му омръзне. Ако нямаш неизчерпаеми източници от самия космос... ако не станеш екзистенциален, не можеш да станеш цял. Това е моят принос към човечеството - цялостният човек.

Коментари

Този Дионисиев тип е самото олицетворение на цялостния човек, Зорба Буда, който може да пие вино, да танцува на плажа и да пее под дъжда и същевременно да се радва на дълбините на разбирането и мъдростта, които са достояние на просветления човек. В едната си ръка той държи лотос, знак, че уважава и съдържа в себе си женското изящество. Неговата разгърдена и отпусната поза (и открито сърце) показва, че той се чувства съвсем естествено и с мъжкото в себе си и напълно удовлетворен вътрешно. Четирите елемента - земя, огън, вода и въздух - се събират в този Крал на дъгите, който седи върху книгата на житейската мъдрост. Ако си жена, Кралят на дъгите внася в живота ти подкрепата на твоите собствени мъжки енергии, съюз със сродната душа вътре в теб. За мъж картата показва, че е време да разруши установените мъжки стереотипи и да позволи на своето човешко същество да блесне в пълнотата си.


5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Бунтовникът

Голяма аркана

2

Хората се страхуват, много се страхуват от онзи, който познава себе си. Той излъчва някаква сила, притежава аура, магнетизъм, харизматичност, която изважда живите млади хора от затвора на традицията… Просветленият човек не може да бъде поробен. В това е проблемът – той не може да бъде затворен… Всеки гений, познал нещо от вътрешния свят, несъмнено ще е малко труден за преглъщане, той внася смут. Масите не искат да бъдат обезпокоявани, дори когато са нещастни. Те са нещастни, но са свикнали с нещастието си. И всеки, който не е нещастен, им изглежда странен. Просветленият човек е най-големият странник на света; той  сякаш не   принадлежи  никъде.  Той  е  извън  границите на  организации, общности, общества и нации.

Коментари

Човекът на тази карта излъчва сила и авторитет. Той несъмнено е господар на съдбата си. На рамото му е знакът на слънцето, а факелът в дясната ръка символизира светлината на спечелената със собствени усилия истина.

Без значение дали е богат или беден, Бунтовникът е истински император, защото е счупил оковите на репресивните условности и виждания на обществото. Себе си той е оформил, като е интегрирал всички цветове на дъгата и се е отскубнал от мрачните, безформени корени на своето несъзнателно минало, устремявайки се към небето с новите си криле. Самият негов начин на съществуване е бунтарски – не защото се бори срещу някой или нещо, а защото е открил своята истинска природа и е решен да живее в съгласие с нея. Орелът е негово животно на духа, пратеник между земята и небето.

Бунтовникът ни отправя предизвикателството да бъдем достатъчно смели да поемем отговорност за това, което сме, и да живеем според своята собствена истина.