Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Нов поглед

Голяма аркана

9

Когато се отвориш за върховното, то мигновено се излива в теб. Тогава вече не си обикновено човешко същество -издигнал си се над това ниво. Прозрението ти е станало прозрение на цялото съществувание. Вече не си отделен -намерил си своите корени.

Иначе всички се движат без корени, без да знаят откъде сърцето им получава безспирно енергия, кой е този, който диша в тях, без да познават жизнения сок, който тече в тях. Това не е тялото, не е умът - това е нещо, което е отвъд всички дуалности и се нарича бхагават- бхагават в десеттепосоки...

Когато твоята вътрешна същност се отвори, отначало изживяването е в две посоки - на височина и в дълбочина. После бавно, с установяването на тази ситуация, започваш да се оглеждаш, да се простираш в останалите осем посоки. А когато стигнеш до момента, в който височината и дълбочината ти се срещнат, можеш да се огледаш до самата периферия на вселената. Тогава съзнанието започва да се разгръща във всичките десет посоки, но пътят е един.

 

Коментари

Фигурата на тази карта е изживяла възраждане, издигайки се от земните си корени, за да полети със своите нови криле към безкрая. Геометричните форми около тялото показват многото измерения на живота, до които този човек има едновременен достъп. Квадратът олицетворява физическия свят, проявеното, познатото. Кръгът е символ на непроявеното, духа, чистото пространство, а триъгълникът - на тройната природа на вселената - проявеното, непроявеното и човешкото същество, което ги съдържа.

Сега имаш възможност да видиш живота във всичките му измерения, от дълбините до висините. Те съществуват заедно и когато познаем от опит, че мракът и трудностите са толкова нужни, колкото светлината и безгрижието, започваме да гледаме на света по много различен начин. Като позволим да бъдем наситени с всички цветове на живота, ставаме по-цялостни.


2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Вкопчване в миналото

Голяма аркан

9

Тези глаголни времена - минало, настояще и бъдеще -не са функции на времето, а на ума. Това, което вече не е пред ума, става минало. Това, което е пред ума, е настояще. А това, което ще бъде пред ума, е бъдеще. Миналото е това, което вече не е пред теб. Бъдещето е това, което още не е пред теб. А настоящето е това, което е пред теб и се изплъзва от погледа ти. Скоро то ще бъде минало... Ако не се вкопчваш в миналото... защото вкопчването в миналото е пълна глупост. Него вече го няма, така че за какво се тюхкаш? Станалото - станало. И в настоящето не се вкопчвай, защото и то си отива и скоро ще е минало. Не се вкопчвай и в бъдещето - в надеждите, въображаемите представи, плановете за утрешния ден - защото утре ще стане днес, ще стане вчера. Всичко ще стане вчера. Всичко ще се изплъзне от ръцете ти. Вкопчването само ще те направи нещастен. Ще трябва да се пуснеш.

Коментари

Жената на тази карта е толкова погълната от това да стиска кутията със спомените си, че е обърнала гръб на искрящата чаша с благословии, които са на нейно разположение тук и сега. Носталгията по миналото е затиснала главата й и я е превърнала в просякиня, както се вижда от закърпените й овехтели дрехи. Никой разбира се, не я принуждава да е такава, но тя е изгубила достъп до радостите, които предлага настоящето. Време е да се изправиш пред факта, че миналото го няма и всеки опит да го повториш е сигурен начин да останеш в плен на стари модели, които щеше да си превъзмогнал, ако не се вкопчваше с такова усърдие в това, което вече си преживял. Поеми дълбоко дъх, остави кутията, ако трябва я завържи с красива панделка и й кажи едно любящо и почтително сбогом. Животът минава покрай те, не допускай да се превърнеш във вкаменелост още приживе!


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Аутсайдерът

Дъга:Овладяване на материята

9

Значи се чувстваш аутсайдер. Това е добре. Това е преходният период. Сега трябва да внимаваш да не се изпълниш с болка и нещастие. Сега когато Бог вече го няма, кой ще те утеши? Не ти трябва никакво утешение. Човечеството навърши пълнолетие. Бъди мъж, бъди жена и разчитай на себе си... Единственият начин да се свържеш със съществуванието е да се обърнеш навътре, защото там в центъра все още си свързан. Твоята физическа връзка с майката е била прекъсната, това е било абсолютно необходимо, за да станеш самостоятелен индивид. Но връзката ти с вселената не е прекъсната. Това е връзка на съзнание. Не можеш да я видиш, затова трябва да навлезеш дълбоко с голяма осъзнатост, буден, наблюдаващ и ще намериш връзката. Буда състоянието е връзката!

Коментари

Детето на тази карта стои от едната страна на портата и гледа през нея. То е толкова малко и в своята убеденост, че не може да влезе, то не вижда, че веригата не е заключена;, трябва само да отвори. Когато се чувстваме изолирани, не приети, се превръщаме в малко, безпомощно дете. Това не е учудващо, тъй като чувството се корени дълбоко в най-ранните ни детски преживявания. Проблемът е, че понеже е дълбоко вкоренено, то се задейства в живота ни отново и отново, като запис. Сега имаш възможност да спреш записа, да престанеш да се измъчваш с идеи, че по един или друг начин не си "достатъчен", за да бъдеш приет. Разпознай корените на тези чувства в миналото и се пусни от старата болка. Ще добиеш яснотата, за да знаеш как да отвориш портата и да навлезеш в пространството, което най-много копнееш да бъдеш.


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Съзряване

Дъга:Овладяване на материята

9

Разликата между тревата и цветчетата е същата като разликата между това да не знаеш, че си буда, и момента, когато познаеш, че си буда. Всъщност няма как да е другояче. Буда е разцъфнал, напълно се е разтворил. Неговите лотосови цветове са съвършено развити... Без съмнение да бъдеш из пълнен с пролет е много по-прекрасно от есенната роса, която пада по листата на лотоса. Това е едно от най-красивите неща за наблюдаване - как есенната роса пада върху листата на лотоса и блести на утринното слънце като бисери. Но това, разбира се, е моментно изживяване. Когато изгрее слънцето, есенната роса започва да се изпарява. Тази преходна красота наистина не може да се сравни с вечната пролет на твоето същество. Колкото и назад да обърнеш поглед, тя винаги е присъствала. Колкото и далеч да погледнеш напред, ще се изненадаш - тя е самата ти същност. Където и да си, тя ще е там и цветята ще продължават да те обсипват. Това е духовна пролет.

Коментари

Този човек е сам, едновременно тих и буден. Вътрешното му същество е изпълнено с цветя, които носят качеството на пролетта и обновление навсякъде, където той отиде. Това вътрешно разцъфтяване и целостта, която той чувства, му дават възможност за неограничено движение. Той може да се движи и навън, и навътре, без разлика, защото външните обстоятелства не могат да намалят радостта и съзряването му. Той е постигнал центрираност и просторност - бялата светлина около тялото му е негова защита и светлина. Всички житейски преживявания са го довели до този момент на съвършенство. Когато изтеглиш картата на Съзряването, знай, че този момент носи дар - за добре свършена усилена работа. Имаш солидна основа и можеш да разчиташ на успеха и сполуката, защото те са резултат от вече изживяното вътре.


5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Прераждане

Облаци:Овладяване на ума

9

В Дзен не идваш отникъде и не отиваш никъде. Ти си просто тук, сега, нито идващ, нито отиващ. Всичко минава край теб;, съзнанието ти го отразява, но не се идентифицира. Когато пред огледалото изреве лъв, да не мислиш, че огледалото издава рев? А когато лъвът си отиде и приближи танцуващо дете, огледалото напълно забравя лъва и отрази танцуващото дете - тогава да не мислиш, че огледалото танцува с детето? Огледалото не прави нищо, то просто отразява. Твоето съзнание е само огледало. Ти нито идваш, нито си отиваш. Нещата идват и си отиват. Млад си, стар си;, жив си, мъртъв си. Всички тези състояния са просто отражения в едно вечно езеро на съзнанието.

Коментари

Картата разкрива еволюцията на съзнанието такава, каквато я описва Ницше в своята книга "Тъй рече Заратустра". Той говори за трите нива - на камилата, лъва и детето. Камилата е дремеща, апатична, самодоволна. Тя живее в самозаблуда, мислейки си, че е нещо върховно, но всъщност е толкова загрижена за чуждото мнение, че почти няма своя енергия. От камилата се появява лъвът. Когато осъзнаем, че не сме живели пълноценно, започваме да казваме "не" на исканията на другите. Отделяме се от тълпата, сами, горди, защитавайки с рев своята истина. Но това не е всичко. Накрая идва детето, което нито се подчинява, нито се бунтува, а е невинно, спонтанно и вярно на своето същество. В каквото и пространство да си сега - заспало и потиснато или бунтарско, знай, че то ще еволюира в нещо ново, ако му позволиш. Това е време на растеж и промяна.