Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Подтискане

Голяма аркан

9На санскрит наименованието е алая вигян, къщата, в мазето на която непрекъснато изхвърляш нещата, които искаш да направиш, но не можеш поради социалните условности, културата, цивилизацията. Тези неща се натрупват и оказват влияние върху действията, върху живота ти по много индиректен начин. Директно не могат да се изправят пред теб - ти си ги натикал в тъмното, но оттам те не спират да въздействат на поведението ти. Те са опасни, опасно е да пазиш в себе си всички тези задръжки. Може би именно тези неща достигат връхната си точка, когато човек обезумее. Безумието не е нищо друго, освен състоянието, при което вече не можеш да контролираш всички тези потискания. Но лудостта е приемлива, докато медитацията не е - а медитацията е единственият начин да станеш напълно нормален.

Коментари

Човекът на тази карта е буквално "омотан във възли". Неговата вътрешна светлина все още грее, но той е потиснал своята жизненост, като се е опитвал да отговори на толкова много изисквания и очаквания. Той е предал собствената си мощ и визия само и само да бъде приет точно от онези сили, които го ограничават. Опасността от потискането на естествената енергия по този начин е видна от пукнатините на повърхността, под която се кани да изригне вулкан. Истинското послание на картата е да намерим целебен отдушник за тази потенциална експлозия. От основно значение е да намериш начин да освободиш всичкото напрежение и стрес, което може би се натрупва в теб в този момент. Удряй възглавницата, подскачай, отиди сред природата и надай вик към откритото небе - всичко, което може да раздруса енергията ти и да й позволи да циркулира свободно. Не чакай да настъпи катастрофа.

2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Приключението

Голяма аркан

9

Дзен казва, че истината няма нищо общо с авторитета, истината няма нищо общо с традицията, истината няма нищо общо с миналото - истината е радикално, лично осъзнаване. Трябва да стигнеш до нея. Знанията са нещо сигурно;, докато търсенето на лично знаене е много, много рисковано. Никой не може да го гарантира. Ако попиташ дали аз мога да гарантирам нещо, ще кажа, че не мога да ти гарантирам нищо. Мога да гарантирам само опасността, това поне е сигурно. Мога да ти гарантирам дълго приключение, по време на което е много вероятно да се заблудиш и да не стигнеш целта. Но едно е сигурно - самото търсене ще ти помогне да израснеш. Мога да гарантирам само израстване. Ще има опасности, ще има саможертва. Всеки ден ще се движиш в неизвестното, неизследваното и няма да има карта, нито водач, който да следваш. Да, има милион опасности и може да се заблудиш, може да се изгубиш, но това е единственият начин да израснеш. Несигурността е единственият начин за израстване, посрещането на опасността е единственият начин за израстване, приемането на предизвикателството на неизвестното е единственият начин за израстване.

Коментари

Когато сме наистина завладени от приключенския дух, се движим точно като това дете. Пълни с упование, стъпка по стъпка излизаме от тъмнината на гората към сияйната светлина на дъгата, теглени към неизвестното от своето чувство на удивление. Приключението няма нищо общо с планиране, карти, програми и организация. Принцесата на дъгите символизира качество, което може да ни навести навсякъде -вкъщи или на работа, в природата или в града, в творчески проект или във взаимоотношенията с други хора. Всеки път, когато пристъпяме към новото и неизвестното с доверчивия дух на дете, невинни, отворени и уязвими, дори най-малките неща в живота се превръщат в най-велики приключения.


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Разцъфтяване

Голяма аркан

9

Дзен иска от теб да живееш, да живееш в изобилие, цялостно, интензивно - не на минимум, както иска от теб християнството, а на максимум, преливащ. Животът ти трябва да достигне другите. Твоето блаженство, благословия, екстаз не бива да остава в теб като семе, а да се разтвори като цвете и да пръсне аромата си към всички - не само към приятелите, но и към непознатите. Това е истинското състрадание, това е истинската любов -да споделяш своето просветление, да споделяш своя трансцендентален танц.

Коментари

Кралицата на дъгите е като чудно растение, достигнало върха на своя цъфтеж и пъстрота. Тя е много сексуална, много жива и пълна с възможности. Тя щрака с пръсти под музиката на любовта, а зодиакалната й огърлица е поставена така, че Венера лежи върху сърцето й. Ръкавите на дрехата й са пълни със семена, които вятърът ще раздуха, за да пуснат корени, където могат. Тя не се интересува дали ще попаднат в почвата или върху камъните, а просто ги пръска навсякъде в истинско тържество на живота и любовта. Върху нея се сипят цветя в хармония с нейното собствено разцъфтяване, а водите на чувствата се полюшват игриво под цветето, на което е седнала. Може би в момента се чувстваш като градина, пълна с цветя, и благословиите се изливат върху теб от всички посоки. Приветствай пчелите, прикани птиците да пият от твоя нектар. Разпръсни радостта си, за да я споделят всички.


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Обикновеност

Дъга:Овладяване на материята

9

В някои редки моменти нещо се случва и ти ставаш едно. Докато наблюдаваш океана, неговата безбрежност, и изведнъж забравяш вътрешното раздвоение, шизофренията;, отпускаш се. Или когато видиш девствения сняг по хималайските върхове, те обгръща спокойствие и не е нужно да си фалшив, защото наоколо няма друго човешко същество, с което да се държиш неискрено. Тогава частите се събират в едно. Или пък ставаш единен, докато слушаш прекрасна музика. Всеки път, когато в една или друга ситуация станеш едно, в теб се надига, изпълва те покой, щастие, блаженство. Чувстваш се завършен. Няма защо да чакаш тези моменти - те могат да се превърнат в твой естествен живот. Тези необикновени моменти могат да станат обикновени - в това е цялото усилие на Дзен. В един обикновен живот можеш да живееш необикновено - докато цепиш дърва, докато носиш вода от кладенеца, можеш да бъдеш в пълен покой със себе си. Докато метеш пода, готвиш, переш, можеш да бъдеш в съвършено спокойствие - защото целият въпрос е да бъдеш тотално в действието, да му се наслаждаваш.

Коментари

Фигурата, която се разхожда сред природата, ни подсказва, че красотата може се открие в простичките, обикновени неща от животи. Ние с такава лекота приемаме за даденост този прекрасен свят. Да изчистим къщата, да работим в градината, да сготвим - най-ежедневните задачи се изпълват със светост, когато ги изпълняваме с цялото си внимание, с любов и заради самите тях, без мисъл за признание и награда. Настъпва време, когато този лек, естествен и напълно обикновен подход към всяка ситуация ще ти донесе много по-добри резултати от всеки опит да бъдеш умен, блестящ, с една дума необикновен. Зарежи идеята да се прочуеш с последното си изобретение или да заслепиш приятелите с уникалността си. Специалната дарба, която трябва да разкриеш сега, се демонстрира най-добре, като просто правиш нещата с лекота и непринуденост, по едно наведнъж.


5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Контрол

Голяма аркан

9

Хората, които се контролират, са винаги нервни, защото дълбоко в тях все още се крие смут. Ако не се контролираш, ако си жив и течеш, тогава не си нервен. Няма как да бъдеш нервен - каквото стане, стане. Нямаш очаквания за бъдещето, не играеш роля. Защо ще си нервен?

За да контролираш ума, трябва да останеш толкова студен, толкова вледенен, че да не може никаква енергия да тече в крайниците и тялото ти. Бъде ли й позволено да се раздвижи, тези потискания ще излязат на повърхността. Ето защо хората са се научили да бъдат студени, да докосват другите, все едно не ги докосват, да виждат другите и все пак да не ги виждат. Хората живеят с клишета: "Здрасти. Как си?" Никой не влаганищо в думите си. Те служат просто да избегнат истинската среща между двама души. Хората не се гледат в очите, не се държат за ръце, не се опитват да усетят взаимноенергията си, не си позволяват да текат - хората много се боят, карат я едва-едва,студени и мъртви, стегнати като в усмирителна риза..

Коментари

За контрола си има време и място, но ако го оставим да управлява живота ни, ще се окажем напълно сковани. Човекът на картата е обграден от ъглите на пирамидални форми. Светлината блести и се отразява по лъскавите повърхности, но не прониква. Той сякаш се е превърнал в мумия в тази структура, която е изградил около себе си. Юмруците му са стиснати, а погледът е празен, като на слепец. Долната част на тялото му под масата е като върха на нож, острие, което разделя. Неговият свят е подреден и съвършен, но не е жив - той не допуска в него никаква спонтанност или уязвимост.

Образът на Краля на облаците ни напомня да поемем дълбоко дъх, да разхлабим вратовръзката си и да го даваме по-леко. Ако стане грешка, няма нищо. Ако нещата излязат малко от контрол, може би точно това е препоръчал докторът. Животът е много, много повече от това да "владееш положението".