Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Разцъфтяване

Голяма аркан

9

Дзен иска от теб да живееш, да живееш в изобилие, цялостно, интензивно - не на минимум, както иска от теб християнството, а на максимум, преливащ. Животът ти трябва да достигне другите. Твоето блаженство, благословия, екстаз не бива да остава в теб като семе, а да се разтвори като цвете и да пръсне аромата си към всички - не само към приятелите, но и към непознатите. Това е истинското състрадание, това е истинската любов -да споделяш своето просветление, да споделяш своя трансцендентален танц.

Коментари

Кралицата на дъгите е като чудно растение, достигнало върха на своя цъфтеж и пъстрота. Тя е много сексуална, много жива и пълна с възможности. Тя щрака с пръсти под музиката на любовта, а зодиакалната й огърлица е поставена така, че Венера лежи върху сърцето й. Ръкавите на дрехата й са пълни със семена, които вятърът ще раздуха, за да пуснат корени, където могат. Тя не се интересува дали ще попаднат в почвата или върху камъните, а просто ги пръска навсякъде в истинско тържество на живота и любовта. Върху нея се сипят цветя в хармония с нейното собствено разцъфтяване, а водите на чувствата се полюшват игриво под цветето, на което е седнала. Може би в момента се чувстваш като градина, пълна с цветя, и благословиите се изливат върху теб от всички посоки. Приветствай пчелите, прикани птиците да пият от твоя нектар. Разпръсни радостта си, за да я споделят всички.


2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Дружелюбие

Голяма аркан

9

Първо медитирай, бъди блажен, а после любовта ще се случи от само себе си. Тогава да бъдеш с другите е прекрасно и да бъдеш сам също е прекрасно. Тогава всичко е и просто. Не зависиш от другите и не искаш другите да зависят от теб. Тогава винаги има приятелство, дружелюбие. Няма връзка, има взаимоотношения. Имате взаимоотношения, но не създавате брак. Бракът е резултат от страха, взаимоотношенията - от любовта. Имате отношение един към Друг и докато нещата се развиват красиво, споделяте. А ако видиш, че е дошъл моментът да си тръгнеш, защото пътищата ви се разделят на този кръстопът, казваш сбогом с голяма благодарност за всичко, което другият е бил за теб, за радостта, удоволствията и всички прекрасни моменти, които сте споделили. Без нещастие, без болка, просто се разделяте.

Коментари

Клоните на тези две разцъфнали дървета са се п ре плели, а падналите цветчета смесват красивите си багри на земята. Сякаш небето и земята са свързани от любовта. Но те стоят отделно едно от друго, всяко вкоренено в почвата в своя собствена връзка със земята. По този начин те олицетворяват същността на истинските приятели - зрели, непринудени един с Друг, естествени. Във връзката им няма настойчивост, няма нужда, няма желание да бъде променен другият. Тази карта показва готовност да навлезеш в това качество на дружелюбие. В прехода към него може би ще забележиш, че вече не те интересуват любовните драми, с които участват другите. Това не е загуба. Появява се по-висше, по-любящо качество, родено от пълнотата на опита. Ражда се любов, която е наистина безусловна, без очаквания и изисквания.


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Изцеление

Голяма аркан

9

Ти   носиш   раната   си.   Заради   егото   цялото   ти същество е рана. И ти я носиш навсякъде. Никой не се стреми да те нарани, никой не изчаква удобен случай, за да те нарани.  Всеки е зает с това да предпазва своята собствена рана, така че на кой му остава енергия? Но все пак това се случва, защото си толкова готов да бъдеш наранен, че само чакаш нещо да те докосне.

Човека на Дао не можеш да го докоснеш. Защо? Защото няма кой да бъде докоснат. Няма рана. Той е здрав, изцелен, цялостен. Думата цялостен, whole, е прекрасна. Думата изцелявам, heal, идва от цяла, и думата свят, holy, също съдържа идеята за цялото. Той е цялостен, изцелен, свят.

Осъзнай раната си. Не й помагай да се задълбочава, позволи й да бъде изцелена. А това ще стане само когато се придвижиш към корените. Колкото по-малко си в главата, толкова повече ще се излекува раната. Няма ли глава, няма рана. Живей живот без глава. Движи се като цялостно същество и приемай нещата.

Опитай за двайсет и четири часа - пълно приемане, каквото и да се случва. Ако някой те обиди, приеми го;, не реагирай и виж какво става. Изведнъж ще почувстваш в теб да потича енергия, която никога досега не си усещал.

Коментари

Сега е време, в което дълбоко заровените рани на миналото изплуват на повърхността, готови да бъдат изцелени.

Човекът на тази карта е гол, уязвим и отворен за любящото докосване на съществуванието. Аурата около тялото му сияе, а качеството на релаксираност, загриженост и любов, което го заобикаля, разтваря борбата и страданието му. Лотоси от светлина се появяват по физическото му тяло и около фините енергийни тела, които според лечителите го заобикалят. Във всеки един от тези фини слоеве се появява лечебен кристал или модел.

Когато се намираме под целебното въздействие на Краля на водата, вече не се крием от сгбг си или другите. С тази нагласа на откритост и приемане можем да бъдем излекувани и да помогнем на другите също да станат здрави и цялостни.


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Отвъд илюзиите

Голяма аркан

9

Това е единствената разлика между съня и реалността - реалността ти позволява да се съмняваш, а сънят - не...

За мен способността да се съмняваме е един от най-големите дарове за човечеството. Религиите са враг на човека, защото винаги са прерязвали съмнението от самите му корени - но за това си има причина и тя е, че религиите искат хората да вярват в проповядваните от тях илюзии...

Защо хората като Гаутама Буда са твърдели така настоятелно, че цялото съществувание - освен твоята същност-свидетел, твоята осъзнатост - е ефимерно, че е съставено от субстанцията, от която са изградени и сънищата? Те нямат предвид, че дърветата ей там не съществуват, че тези колони, които виждаме, всъщност ги няма. Възможно е да бъде разбрано погрешно заради думата "илюзия"... Преведено е "илюзия", но това не е подходящата дума.

Илюзията не съществува. Майа е по средата - тя почти съществува. От гледна точка на ежедневието ни тя може да бъде приета като нещо реално. Но във върховния смисъл, от висините на твоето просветление тя става нереална, илюзорна.

 

Коментари

Пеперудата на тази карта символизира външното, това, което непрестанно се движи и което не е реалност, а илюзия. Зад пеперудата е лицето на съзнанието, чийто поглед е обърнат навътре към онова, което е вечно. Пространството между очите е отворено и разкрива лотоса на духовното разгръщане и изгряващото слънце на осъзнатостта.

С изгряването на вътрешното слънце се ражда медитацията. Картата ни напомня да не търсим реалността навън, а вътре. Когато сме се съсредоточили върху неща от външния свят, твърде често се оплитаме в преценки - това е добро, онова е лошо, искам това, не искам онова. Тези преценки ни държат в унеса на нашите илюзии, стари навици и модели.

Изостави пълния с мнения ум и се обърни навътре, където можеш да релаксираш в своята най-дълбока истина, където разликата между сънища и реалност е вече известна..


5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Зрялост

Дъга:Овладяване на материята

9

Ако медитацията ти е донесла светлина, която огрява всяка нощ, дори смъртта няма да е смърт, а врата към божественото. С тази светлина в сърцето ти самата смърт се трансформира във врата и ти навлизаш във вселенския дух;, ставаш едно с океана. А ако не изживееш океана, си живял напразно. Моментът винаги е сега и плодът е винаги зрял. Трябва само да събереш смелост и да влезеш в своята вътрешна гора. Плодът е винаги зрял и моментът -винаги подходящ. Няма такова нещо като неподходящ момент.

Коментари

Когато плодът е зрял, той сам пада от дървото. В един миг виси на тънката дръжка, напращял от сочност. В следващия миг пада - не защото е бил принуден или е направил усилие да скочи, а защото дървото е познало неговата зрялост и просто го е пуснало. Когато тази карта се появи, тя е знак, че си готов да споделиш своите вътрешни богатства, своята "сочност". Трябва само да се отпуснеш там, където си, и да пожелаеш да се случи. Това споделяне на себе си, това изразяване на твоята съзидателност може да стане по много начини - в работата, във взаимоотношенията, във всекидневните преживявания. Не се иска специална подготовка или усилие от твоя страна. Просто моментът е подходящ.