Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Зрялост

Дъга:Овладяване на материята

9

Ако медитацията ти е донесла светлина, която огрява всяка нощ, дори смъртта няма да е смърт, а врата към божественото. С тази светлина в сърцето ти самата смърт се трансформира във врата и ти навлизаш във вселенския дух;, ставаш едно с океана. А ако не изживееш океана, си живял напразно. Моментът винаги е сега и плодът е винаги зрял. Трябва само да събереш смелост и да влезеш в своята вътрешна гора. Плодът е винаги зрял и моментът -винаги подходящ. Няма такова нещо като неподходящ момент.

Коментари

Когато плодът е зрял, той сам пада от дървото. В един миг виси на тънката дръжка, напращял от сочност. В следващия миг пада - не защото е бил принуден или е направил усилие да скочи, а защото дървото е познало неговата зрялост и просто го е пуснало. Когато тази карта се появи, тя е знак, че си готов да споделиш своите вътрешни богатства, своята "сочност". Трябва само да се отпуснеш там, където си, и да пожелаеш да се случи. Това споделяне на себе си, това изразяване на твоята съзидателност може да стане по много начини - в работата, във взаимоотношенията, във всекидневните преживявания. Не се иска специална подготовка или усилие от твоя страна. Просто моментът е подходящ.


2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Игривост

Голяма аркан

9

В мига, в който започнеш да виждаш живота като лишен от сериозност, като игривост, тежестта в сърцето изчезва. Страхът от смъртта, от живота, от любовта - всичко изчезва. Човек заживява с лекота, едва ли не в безтегловност. Става толкова лек, че може да полети в откритото небе. Най-големият принос на Дзен е алтернативата на сериозния човек. Сериозният човек е създал света, сериозният човек е създал всички религии. Негово дело са всички философии, култури и етики. Всичко, което съществува около теб, е творение на сериозния човек. Дзен се е оттеглил от сериозния свят. Той е създал свой свят, който е много игрив, пълен със смях, където дори големите учители се държат като деца.

Коментари

Животът рядко е толкова сериозен, колкото си го представяме, и когато признаем този факт, той откликва, като ни предоставя още и още възможности за игра.

Жената на тази карта празнува радостта от живота, като пеперуда, която излиза от своя пашкул към обещанието на светлината. Тя ни напомня за времето, когато сме били деца, събирали сме миди по брега и сме строели замъци от пясък, без да ни е грижа, че в следващия миг вълната ще ги залее. Тя знае, че животът е игра и точно сега тя играе ролята на клоун без каквото и да е чувство на смущение или преструвка.

Когато Принцесата на огъня влезе в живота ти, това е знак, че си готов за свежото и новото. Нещо чудесно е на хоризонта и ти разполагаш с подходящото качество на игрива невинност и яснота, за да го приветстваш с отворени обятия.


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Ние сме светът

Дъга:Овладяване на материята

9

Когато по цялата земя хиляди, милиони хора празнуват, пеят, танцуват, изпаднали в екстаз, опиянени от божественото, глобалното самоубийство е невъзможно. При такова веселие и смях, нормалност и здраве, естественост и спонтанност, как може да има война?... Животът ти е даден, за да твориш, да се радваш, да празнуваш. Когато плачеш, когато си нещастен, ти си сам. Когато празнуваш, цялото съществувание участва. Само в празнуването се срещаме с върховното, с вечното. Само в празнуването излизаме от колелото на раждане и смърт.

Коментари

Тук човечеството е изобразено като същества в цветовете на дъгата, които танцуват около мандалата на земята, хванати за ръце в радост и благодарност за дара на живота. Тази карта символизира време на общение, на споделяне на богатствата, които всеки от нас внася в цялото. Тук няма привързване, няма вкопчване. Това е кръг без страх от чувство на недостойност или превъзходство. Когато познаем общия източник на всички хора, общото начало на мечтите и копнежите ни, на надеждите и страховете ни, сме способни да видим, че всички сме свързани в необятното чудо на съществуванието. Когато обединим нашето огромно вътрешно изобилие, за да създадем съкровище от любов и мъдрост, достъпно за всички, се свързваме в изящния модел на вечното творение.


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Пускане

Голяма аркан

9В съществуванието никой не е по-добър и никой не е по-лош. Стръкчето трева и голямата звезда са абсолютно равни... Но човекът иска да е над другите, иска да завладее природата, затова трябва да се бори непрестанно. Всички усложнения произхождат от тази борба. Невинният човек е такъв, който е изоставил борбата, който вече не се интересува да играе роля, да доказва, че е нещо специално;, който е станал като роза или като капката роса върху лотосовото листов който е станал част от тази вечност;, който се е разтопил, слял се е, станал е едно с океана и е само вълна;, който няма представа за "аз". Изчезването на "аз"-а е невинност.

Коментари

На тази картина на лотосови листа в ранната утрин виждаме по вълничките във водата, че една капка току-що е паднала. Това е едновременно скъпоценен и мъчителен момент. С предаването си на гравитацията и изплъзването от листото капката губи соята предишна самоличност и става част от необятната водна шир. Можем да си представим как е потреперала, преди да падне, точно на ръба между познатото и непознаваемото. Избирането на тази карта е знак, че нещо е завършено, нещо е към своя край. Каквото и да е то - работа, връзка, дом, който си обичал, изобщо нещо, което може би ти е помагало да се идентифицираш - време е да го пуснеш. Позволи си да почувстваш тъгата, но не се опитвай да го задържиш. Нещо по-голямо те очаква, нови измерения за изследване. Стигнал си там, откъдето няма връщане назад, и гравитацията си върши работата. Остави й се - тя въплъщава избавлението.

5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Моралът

Голяма аркан

9Бодхидхарма стои много над моралистите, пуританите, така наречените добри хора, алтруистите. Той е стигнал до самото дъно на проблема. Ако в теб не възникне осъзнатост, целият ти морал е фалшив, културата ти е просто тънък пласт, който всеки би могъл да разруши. Когато обаче моралът ти има за основа твоята осъзнатост, а не дадена дисциплина, нещата са съвсем различни. Тогава откликваш на всяка ситуация с осъзнатост. И каквото и да направиш, ще е добро. Осъзнатостта не може да направи нищо, което да е лошо. Това е върховната й красота - всичко, което идва от нея, е прекрасно, правилно, без да правим усилия, без да сме се упражнявали. Затова вместо да режеш листата и клоните, прережи корена. А за да прережеш корена, няма Друг начин освен да бъдеш осъзнат, бдителен, съзнателен.

Коментари

Моралът е ограничил целия жизнен сок на тази жена до тесните предели на ума й. Там енергията не може да тече, така че жената действително се е превърнала в "стара сухарка". Цялостното й държание е много благовъзпитано, сковано и строго и тя е винаги готова да види всяка ситуация в черно и бяло, като бижуто, което виси на врата й. Кралицата на облаците се крие в ума на всеки от нас, който е възпитан в закостенели представи за добро и лошо, грях и добродетел, приемливо и неприемливо, морално и неморално. Важно е да се помни, че всички тези преценки на ума са само продукти на нашата обусловеност. И без значение дали ги прилагаме към себе или другите, те ни пречат да изпитаме вътрешната красота и божественост. Само когато се освободим от клетката на своята обусловеност и достигнем истината на сърцето си ще започнем да виждаме живота такъв, какъвто наистина е.