Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Зрялост

Дъга:Овладяване на материята

9

Ако медитацията ти е донесла светлина, която огрява всяка нощ, дори смъртта няма да е смърт, а врата към божественото. С тази светлина в сърцето ти самата смърт се трансформира във врата и ти навлизаш във вселенския дух;, ставаш едно с океана. А ако не изживееш океана, си живял напразно. Моментът винаги е сега и плодът е винаги зрял. Трябва само да събереш смелост и да влезеш в своята вътрешна гора. Плодът е винаги зрял и моментът -винаги подходящ. Няма такова нещо като неподходящ момент.

Коментари

Когато плодът е зрял, той сам пада от дървото. В един миг виси на тънката дръжка, напращял от сочност. В следващия миг пада - не защото е бил принуден или е направил усилие да скочи, а защото дървото е познало неговата зрялост и просто го е пуснало. Когато тази карта се появи, тя е знак, че си готов да споделиш своите вътрешни богатства, своята "сочност". Трябва само да се отпуснеш там, където си, и да пожелаеш да се случи. Това споделяне на себе си, това изразяване на твоята съзидателност може да стане по много начини - в работата, във взаимоотношенията, във всекидневните преживявания. Не се иска специална подготовка или усилие от твоя страна. Просто моментът е подходящ.


2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Изживяване

Голяма аркан

9

Просто се огледай наоколо, погледни в очите едно дете или пък любимия човек, майка си, приятел - или просто докосни и почувствай едно дърво. Някога прегръщал ли си дърво? Прегърни го и един ден ще разбереш, че не само ти го прегръщаш, но и то откликва, то също те прегръща. Тогава за първи път ще осъзнаеш, че дървото не е само форма, не е само вид, за който говорят ботаниците - то е непознат Бог, изпълнил двора ти със зеленина и цветове, толкова близо до теб и отново и отново те вика.

Коментари

Случката - experience - е нещо, което може да се запише в тетрадка, да се улови на снимка и да се залепи в албума. Изживяването - experiencing - е самото чувство на удивление, тръпката от общението, нежното докосване на нашата свързаност с всичко, което ни заобикаля. Жената на тази карта не просто докосва дървото - тя е в общение с него, едва ли не е станала едно с него. Дървото е старо, преживяло е много. Докосването на жената е деликатно, благоговейно, а бялото от вътрешната страна на нейната пелерина отразява чистотата на сърцето й. Тя е смирена, естествена - именно така трябва да се подхожда към природата. Природата не бие барабани, когато разцъфтява, нито свири погребални песни, когато през есента дърветата остават без листа. Но приближим ли се към нея в подходящия дух, тя има много тайни за споделяне. Ако напоследък не си чувал природата да ти нашепва, моментът сега е добър да й дадеш тази възможност.


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Миналите животи

Голяма аркан

9

Детето може да стане съзнателно само ако в миналия си живот е медитирало достатъчно, създало е достатъчно медитативна енергия, за да се пребори с мрака, който носи смъртта. Иначе човек изпада в забвение, а после изведнъж намира нова утроба и напълно забравя за старото тяло. В този случай липсва приемственост. Този мрак, това безсъзнание е причина за прекъсването.

Изтокът винаги е полагал особени усилия да преодолее тези препятствия. И десет хиляди години работа не са били напразно. Всеки може да проникне в миналия си живот или в много минали животи. За тази цел обаче трябва да навлезеш по-дълбоко в медитацията си по две причини -първо, ако не навлезеш по-дълбоко, не можеш да намериш вратата към Друг живота и второ, трябва да бъдеш в дълбока медитация, защото ако намериш вратата, поток от събития ще залее ума ти. Достатъчно трудно е да носим и един живот..

 

Коментари

Ръцете на съществуванието оформят очертанията на женските полови органи, отвора на космическата майка. Вътре се виждат много образи, лица от други времена.

Въпреки че може би е забавно да си фантазираме, че сме били известни в минали животи, това е само отвличане на вниманието. Истинският смисъл е да видим и разберем кармичните модели в животите си и техните корени в безкраен повтарящ се цикъл, който ни кара да действаме несъзнателно.

Двата пъстри гущера от двете страни символизират знаенето и незнаенето. Те са пазители на несъзнаваното и проверяват дали сме подготвени за видение, което би могло да ни разтърси.

Надзъртването във вечността на нашето съществувание е дар, а разбирането на функцията на кармата в живота ни не е нещо, което можем да получим само с добро желание. Това е призив за събуждане. Събитията в живота ти се опитват да ти покажат модел, древен като пътя на душата ти..


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Съзряване

Дъга:Овладяване на материята

9

Разликата между тревата и цветчетата е същата като разликата между това да не знаеш, че си буда, и момента, когато познаеш, че си буда. Всъщност няма как да е другояче. Буда е разцъфнал, напълно се е разтворил. Неговите лотосови цветове са съвършено развити... Без съмнение да бъдеш из пълнен с пролет е много по-прекрасно от есенната роса, която пада по листата на лотоса. Това е едно от най-красивите неща за наблюдаване - как есенната роса пада върху листата на лотоса и блести на утринното слънце като бисери. Но това, разбира се, е моментно изживяване. Когато изгрее слънцето, есенната роса започва да се изпарява. Тази преходна красота наистина не може да се сравни с вечната пролет на твоето същество. Колкото и назад да обърнеш поглед, тя винаги е присъствала. Колкото и далеч да погледнеш напред, ще се изненадаш - тя е самата ти същност. Където и да си, тя ще е там и цветята ще продължават да те обсипват. Това е духовна пролет.

Коментари

Този човек е сам, едновременно тих и буден. Вътрешното му същество е изпълнено с цветя, които носят качеството на пролетта и обновление навсякъде, където той отиде. Това вътрешно разцъфтяване и целостта, която той чувства, му дават възможност за неограничено движение. Той може да се движи и навън, и навътре, без разлика, защото външните обстоятелства не могат да намалят радостта и съзряването му. Той е постигнал центрираност и просторност - бялата светлина около тялото му е негова защита и светлина. Всички житейски преживявания са го довели до този момент на съвършенство. Когато изтеглиш картата на Съзряването, знай, че този момент носи дар - за добре свършена усилена работа. Имаш солидна основа и можеш да разчиташ на успеха и сполуката, защото те са резултат от вече изживяното вътре.


5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Трансформацията

Голяма аркана

9

Дзен наставникът не е просто учител. Във всички религии има само учители. Те ти дават познания за неща, които не знаеш, и искат от теб да вярваш, защото няма как тези преживявания да ти бъдат демонстрирани нагледно. Учителят също не ги е познал - той също е повярвал в тях и сега предава своите убеждения на Друг. Дзен не е свят на вярващи. Той не е за правоверните, а за онези безстрашни души, които са в състояние да изоставят вярването, неверието, съмнението, разсъждението, ума и просто да навлязат в своето чисто безгранично съществуване. Това обаче води до изключителна трансформация. Затова ще кажа, че докато другите се занимават с философии, Дзен се интересува от метаморфозата, от трансформацията. Той е автентичната алхимия - от неблагороден метал те превръща в злато. Но езикът му трябва да разбереш не с разсъждаващия, логичен ум, а със своето любящо сърце. Или дори само да слушаш, без да се тревожиш дали е вярно или не. В един неочакван миг го виждаш - това, което ти е убягвало през целия живот. Изведнъж се отварят "осемдесет и четири хиляди врати", както ги нарича Буда.

Коментари

Фигурата в центъра на картата е седнала върху огромното цвете на пустотата и държи символите на трансформацията - меча, който разсича илюзиите, змията, която обновява себе си, като сменя кожата си, счупените окови на ограниченията и ин-ян символа на трансцендирането на дуалностите. Една от ръцете почива в скута, а друга се протяга надолу, за да докосне устата на спящо лице - символ на мълчанието, настъпващо, когато сме в покой.

Сега е време за дълбоко отпускане. Ако изпитваш болка, скръб или затруднения, позволи им просто да ги има, приеми ги като "факт". Това много прилича на изживяването на Гаутама Буда, когато след като търсел в продължение на години, най-накрая той се отказал, знаейки, че няма какво повече да направи. И същата нощ станал просветлен.

Също като смъртта трансформацията настъпва, когато й дойде времето. И също като смъртта тя те отвежда от едно измерение в друго.