Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Творчество

Голяма аркана

2

Творчеството е качеството, което внасяш в това, което правиш. То е нагласа, вътрешен подход, показва как гледаш на нещата…
Не всеки може да бъде художник – и не е нужно. Ако всички са художници, светът ще е много грозен, ще бъде трудно да се живее! Не всеки може да бъде танцьор, и няма нужда от това. Но всеки може да проявява творчество. Всичко, което правиш, ако го правиш с радост, с любов, ако действията ти не са чисто практични, е творчество. Ако то кара нещо в теб да се развие, ако води до израстване, значи е духовно, творческо, божествено. Колкото повече творчество влагаш, толкова по-божествен ставаш. Всички религии казват, че Бог е Творецът. Не знам дали е така, но знам едно нещо – колкото по-съзидателен ставаш, толкова по-божествен ставаш. Когато в своята съзидателност стигнеш връхната точка, когато целият ти живот стане творчество, ти живееш в Бог. Явно той наистина е създателят, щом тези, които проявяват творчество, винаги са били най-близо до него. Обичай това, което правиш. Бъди медитативен, докато го правиш – независимо какво е то!

Коментари

От алхимията на огъня и водата, които идват от земята, до божествената светлина, проникваща отгоре, фигурата на тази карта е буквално завладяна от творческата сила. Истина е, да изживееш своята съзидателност значи да навлезеш в тайнственото. Техниката, вещината и познанието са само инструменти. Ключът е да се предадеш на енергията, която стимулира раждането на всички неща. Тази енергия няма форма или структура, но всички форми и структури произлизат от нея. Няма значение в каква форма изразяваш своята съзидателност – като рисуваш, пееш, садиш в градината или готвиш. Важното е да бъдеш отворен за онова, което иска да се изрази чрез теб. Помни, че ние не притежаваме творенията си, те не ни принадлежат. Истинското творчество е резултат от съюза с божественото, с мистичното и непознаваемото. Тогава то носи радост на твореца и щастие на другите.


2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Бунтовникът

Голяма аркана

2

Хората се страхуват, много се страхуват от онзи, който познава себе си. Той излъчва някаква сила, притежава аура, магнетизъм, харизматичност, която изважда живите млади хора от затвора на традицията… Просветленият човек не може да бъде поробен. В това е проблемът – той не може да бъде затворен… Всеки гений, познал нещо от вътрешния свят, несъмнено ще е малко труден за преглъщане, той внася смут. Масите не искат да бъдат обезпокоявани, дори когато са нещастни. Те са нещастни, но са свикнали с нещастието си. И всеки, който не е нещастен, им изглежда странен. Просветленият човек е най-големият странник на света; той  сякаш не   принадлежи  никъде.  Той  е  извън  границите на  организации, общности, общества и нации.

Коментари

Човекът на тази карта излъчва сила и авторитет. Той несъмнено е господар на съдбата си. На рамото му е знакът на слънцето, а факелът в дясната ръка символизира светлината на спечелената със собствени усилия истина.

Без значение дали е богат или беден, Бунтовникът е истински император, защото е счупил оковите на репресивните условности и виждания на обществото. Себе си той е оформил, като е интегрирал всички цветове на дъгата и се е отскубнал от мрачните, безформени корени на своето несъзнателно минало, устремявайки се към небето с новите си криле. Самият негов начин на съществуване е бунтарски – не защото се бори срещу някой или нещо, а защото е открил своята истинска природа и е решен да живее в съгласие с нея. Орелът е негово животно на духа, пратеник между земята и небето.

Бунтовникът ни отправя предизвикателството да бъдем достатъчно смели да поемем отговорност за това, което сме, и да живеем според своята собствена истина.


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Изцеление

Голяма аркан

9

Ти   носиш   раната   си.   Заради   егото   цялото   ти същество е рана. И ти я носиш навсякъде. Никой не се стреми да те нарани, никой не изчаква удобен случай, за да те нарани.  Всеки е зает с това да предпазва своята собствена рана, така че на кой му остава енергия? Но все пак това се случва, защото си толкова готов да бъдеш наранен, че само чакаш нещо да те докосне.

Човека на Дао не можеш да го докоснеш. Защо? Защото няма кой да бъде докоснат. Няма рана. Той е здрав, изцелен, цялостен. Думата цялостен, whole, е прекрасна. Думата изцелявам, heal, идва от цяла, и думата свят, holy, също съдържа идеята за цялото. Той е цялостен, изцелен, свят.

Осъзнай раната си. Не й помагай да се задълбочава, позволи й да бъде изцелена. А това ще стане само когато се придвижиш към корените. Колкото по-малко си в главата, толкова повече ще се излекува раната. Няма ли глава, няма рана. Живей живот без глава. Движи се като цялостно същество и приемай нещата.

Опитай за двайсет и четири часа - пълно приемане, каквото и да се случва. Ако някой те обиди, приеми го;, не реагирай и виж какво става. Изведнъж ще почувстваш в теб да потича енергия, която никога досега не си усещал.

Коментари

Сега е време, в което дълбоко заровените рани на миналото изплуват на повърхността, готови да бъдат изцелени.

Човекът на тази карта е гол, уязвим и отворен за любящото докосване на съществуванието. Аурата около тялото му сияе, а качеството на релаксираност, загриженост и любов, което го заобикаля, разтваря борбата и страданието му. Лотоси от светлина се появяват по физическото му тяло и около фините енергийни тела, които според лечителите го заобикалят. Във всеки един от тези фини слоеве се появява лечебен кристал или модел.

Когато се намираме под целебното въздействие на Краля на водата, вече не се крием от сгбг си или другите. С тази нагласа на откритост и приемане можем да бъдем излекувани и да помогнем на другите също да станат здрави и цялостни.


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Скъперникът

Дъга: Овладяване на материята

9В мига, в който проявиш алчност, се затваряш за основния феномен на живота - разширяването, споделянето. Започнеш ли да се вкопчваш в нещата, пропускаш целта - на грешен път си. Защото нещата не са целта;, ти, твоята най-съкровена същност е целта - не прекрасна къща, а прекрасен аз;, не много пари, а богата същност;, не много неща, а отворено същество, отворено към милиони неща.

Коментари

Тази жена е издигнала крепост около себе си и стиска вещите, които смята за свои съкровища. Всъщност тя е събрала толкова много неща, с които да се кичи - включително пера и кожи от животни - че в старанието си е станала грозна. Картата ни предизвиква да видим в какво сме се вкопчили и кое е толкова ценното, че си мислим, че трябва да го пазим като в крепост. Не е задължително това да е голяма банкова сметка или кутия с бижута - може да е нещо простичко, като това да споделим времето си с приятел или да поемем риска да изразим любовта си към някого. Като водата в затворен кладенец, която застоява, защото не се използва, нашите съкровища изгубват блясъка и стойността си, ако откажем да ги споделим. Към каквото и да си се привързал, помни, че не можеш да го вземеш със себе си. Отпусни хватката и почувствай свободата и просторността, които носи споделянето.


5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Изобилие

Голяма аркан

9

Хората от Изтока винаги са заклеймявали тялото, материята, наричали са материята "илюзорна", майа, тоест нещо, което не съществува, само изглежда, че съществува' нещо, което е направено от субстанцията, която изгражда и сънищата. Те винаги са отричали света и това е причината Изтокът да е останал беден, болен и гладуващ. Едната половина от човечеството приема вътрешния свят, но отрича външния. Другата половина приема материалния свят, а отрича вътрешния. И двете са половинчати, а човек, който е наполовина, не може да изпитва удовлетворение. Трябва да бъдеш цяло - богат на физически усещания, богат на познания;, богат на медитация, богат на съзнание. За мен само цялостният човек е свят човек. Аз искам Зорба и Буда да се срещнат. Сам Зорба е недостатъчен. Неговият танц няма вечна значимост, той е моментно удоволствие и скоро ще му омръзне. Ако нямаш неизчерпаеми източници от самия космос... ако не станеш екзистенциален, не можеш да станеш цял. Това е моят принос към човечеството - цялостният човек.

Коментари

Този Дионисиев тип е самото олицетворение на цялостния човек, Зорба Буда, който може да пие вино, да танцува на плажа и да пее под дъжда и същевременно да се радва на дълбините на разбирането и мъдростта, които са достояние на просветления човек. В едната си ръка той държи лотос, знак, че уважава и съдържа в себе си женското изящество. Неговата разгърдена и отпусната поза (и открито сърце) показва, че той се чувства съвсем естествено и с мъжкото в себе си и напълно удовлетворен вътрешно. Четирите елемента - земя, огън, вода и въздух - се събират в този Крал на дъгите, който седи върху книгата на житейската мъдрост. Ако си жена, Кралят на дъгите внася в живота ти подкрепата на твоите собствени мъжки енергии, съюз със сродната душа вътре в теб. За мъж картата показва, че е време да разруши установените мъжки стереотипи и да позволи на своето човешко същество да блесне в пълнотата си.