Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Скъперникът

Дъга: Овладяване на материята

9В мига, в който проявиш алчност, се затваряш за основния феномен на живота - разширяването, споделянето. Започнеш ли да се вкопчваш в нещата, пропускаш целта - на грешен път си. Защото нещата не са целта;, ти, твоята най-съкровена същност е целта - не прекрасна къща, а прекрасен аз;, не много пари, а богата същност;, не много неща, а отворено същество, отворено към милиони неща.

Коментари

Тази жена е издигнала крепост около себе си и стиска вещите, които смята за свои съкровища. Всъщност тя е събрала толкова много неща, с които да се кичи - включително пера и кожи от животни - че в старанието си е станала грозна. Картата ни предизвиква да видим в какво сме се вкопчили и кое е толкова ценното, че си мислим, че трябва да го пазим като в крепост. Не е задължително това да е голяма банкова сметка или кутия с бижута - може да е нещо простичко, като това да споделим времето си с приятел или да поемем риска да изразим любовта си към някого. Като водата в затворен кладенец, която застоява, защото не се използва, нашите съкровища изгубват блясъка и стойността си, ако откажем да ги споделим. Към каквото и да си се привързал, помни, че не можеш да го вземеш със себе си. Отпусни хватката и почувствай свободата и просторността, които носи споделянето.


2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Шизофрения

Голяма аркан

9Човекът е раздвоен. Шизофренията е негово нормално състояние - поне в днешно време. Може би не е било така в първобитния свят, но вековете на обуславяне, цивилизация, култура и религия са направили от човека тълпа - той е разделен, раздвоен, из пълнен с противоречия... Но тъй като това раздвоение е против природата му, някъде дълбоко скрито все още съществува единството. Тъй като душата на човека е една, в най-лошия случай всички условности разрушават неговата периферия. Центърът обаче остава недокоснат - ето как човекът продължава да живее. Но животът му е станал ад. Всички усилия на Дзен са насочени към изоставянето на тази шизофрения, на раздвоената личност, на разделения ум и постигането на нераздвоеност, интегрираност, центрираност, кристализация. Такъв, какъвто си в момента, дори не можеш да твърдиш, че си. Ти нямаш същество. Ти си пазар - множество от гласове. Ако искаш да кажеш "да", веднага се появява и "не". Не можеш да изречеш цялостно дори проста дума като "да"... По този начин щастието е невъзможно. Нещастието е естествена последица от раздвоението на личността.

Коментари

Човекът на тази карта предлага нова версия на старата идея да се намираш "между чука и наковалнята". Но точно в такова положение се оказваме, когато затънем в нерешителността и двойствеността на ума. Първо ръцете ли да пусна и да полетя с главата надолу, или да пусна първо краката? Насам или натам да отида? "Да" ли да кажа, или "не"? И каквото и решение да вземем, винаги ще се чудим дали не е трябвало да изберем другото. Единственият изход от тази дилема за жалост е да изоставиш и двете. В случая не можеш да се измъкнеш, като намериш разрешение, правейки списък със "за" и "против" или изобщо като разчиташ на ума. По-добре последвай сърцето си, ако можеш да го намериш. Ако не можеш, просто скачай - сърцето ти ще затупти толкова силно, че без съмнение ще знаеш къде е!


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Хармонията

Голяма аркан

9Слушай сърцето си, движи се в съзвучие със сърцето си, какъвто и да е залогът - състояние на пълна простота, струваща не по-малко от всичко... Да си прост, непринуден е трудно, защото това ти коства всичко, което имаш. Трябва да загубиш всичко, за да бъдеш прост. Ето защо хората са избрали да бъдат сложни и са забравили как да бъдат непринудени. Но само непринуденото сърце пулсира с Бог, пее с Бог в дълбока хармония. За да стигнеш до този момент, трябва да намериш своето сърце, своето пулсиране, своя ритъм.

Коментари

Установяването в покоя на сърцето по време на медитация е преживяване, което не може да бъде разбрано с ума или предизвикано насила. То идва естествено, докато все повече изпадаме в съзвучие с ритмите на своята вътрешна тишина. Фигурата на картата отразява благостта и деликатността на това преживяване. Делфините, които са изплували от сърцето и описват дъга към третото око, символизират игривостта и разбирането, които идват, когато сме в състояние да се свържем със сърцето и оттам да се движим в света. Позволи си да бъдеш по-мек и възприемчив сега, защото зад ъгъла те чака неизразима радост. Никой Друг не може да ти я покаже, а когато я откриеш, няма да можеш да намериш думи, с които да я опишеш на другите. Тя обаче е там, дълбоко в сърцето ти, узряла и готова да бъде открита.


4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Компромисът

Дъга:Овладяване на материята

9

Не бъди хитър, защото ще си останеш един и същ, няма да се промениш. Половинчатите техники по пътя на любовта и половинчатите техники по пътя на медитацията ще ти докарат объркване, няма да ти помогнат... Но молбата за помощ е противна на егото, затова ти се опитваш да направиш компромис. Този компромис ще бъде по-опасен, ще те обърка повече, защото направен в състояние на объркване, той ще създаде още повече объркване. Затова опитай да разбереш защо се стремиш към компромис. Рано или късно ще разбереш, че той не помага. Компромисът може да бъде начин да не избереш нито едната посока или може би е просто потискане на твоето объркване. Никога не потискай нищо, бъди наясно с положението си. А ако си объркан, помни, че си объркан. Това ще е първото нещо, с което си наясно - че си объркан. Вече си започнал пътуването.

Коментари

В императорските дворове на древна Япония прислужниците често били избирани от редовете на дребните престъпници, които били кастрирани. Поради своята непосредствена запознатост със ставащото в двора те били в центъра на политически и социални интриги и упражнявали голямо задкулисно влияние. Двете фигури на тази карта ни напомнят за недостойните, заговорнически ситуации, в които можем да изпаднем, когато направим компромис със своята истина. Едно нещо е да вземем компромисно решение, като разберем гледната точка, различна от нашата, и положим усилия за хармонизиране на противопоставящите се сили. Съвсем друго е да се "огънем" и да предадем собствената си истина. Ако се вгледаме дълбоко, ще открием, че се опитваме да спечелим нещо - било то власт или нечие одобрение. Ако си изкушен да направиш това, внимавай - спечеленото с подобен род компромиси винаги оставя горчив вкус в устата.


5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Творчество

Голяма аркана

2

Творчеството е качеството, което внасяш в това, което правиш. То е нагласа, вътрешен подход, показва как гледаш на нещата…
Не всеки може да бъде художник – и не е нужно. Ако всички са художници, светът ще е много грозен, ще бъде трудно да се живее! Не всеки може да бъде танцьор, и няма нужда от това. Но всеки може да проявява творчество. Всичко, което правиш, ако го правиш с радост, с любов, ако действията ти не са чисто практични, е творчество. Ако то кара нещо в теб да се развие, ако води до израстване, значи е духовно, творческо, божествено. Колкото повече творчество влагаш, толкова по-божествен ставаш. Всички религии казват, че Бог е Творецът. Не знам дали е така, но знам едно нещо – колкото по-съзидателен ставаш, толкова по-божествен ставаш. Когато в своята съзидателност стигнеш връхната точка, когато целият ти живот стане творчество, ти живееш в Бог. Явно той наистина е създателят, щом тези, които проявяват творчество, винаги са били най-близо до него. Обичай това, което правиш. Бъди медитативен, докато го правиш – независимо какво е то!

Коментари

От алхимията на огъня и водата, които идват от земята, до божествената светлина, проникваща отгоре, фигурата на тази карта е буквално завладяна от творческата сила. Истина е, да изживееш своята съзидателност значи да навлезеш в тайнственото. Техниката, вещината и познанието са само инструменти. Ключът е да се предадеш на енергията, която стимулира раждането на всички неща. Тази енергия няма форма или структура, но всички форми и структури произлизат от нея. Няма значение в каква форма изразяваш своята съзидателност – като рисуваш, пееш, садиш в градината или готвиш. Важното е да бъдеш отворен за онова, което иска да се изрази чрез теб. Помни, че ние не притежаваме творенията си, те не ни принадлежат. Истинското творчество е резултат от съюза с божественото, с мистичното и непознаваемото. Тогава то носи радост на твореца и щастие на другите.