Ошо Дзен Таро, Подредба Ромб

1. Въпрос

Ошо Дзен Таро - Ромб


Печал

Голяма аркан

9Тази болка не бива да те натъжава, запомни го. Ето къде хората все пропускат... Тази болка има предназначение да те направи по-буден, защото хората стават будни само когато стрелата прониква дълбоко в сърцето и го раняващ иначе не проявяват никакво внимание. Когато животът е лек, комфортен, приятен, кого го е грижа? Когато умре приятел, тогава има възможност. Когато жената в живота ти те остави сам, в тези тъмни нощи си самотен. Обичал си я толкова много и си заложил всичко и изведнъж един ден тя си отива. Когато плачеш самотен, тези са случаите, в които, ако ги използваш, можеш да постигнеш осъзнатост. Стрелата причинява болка, тя може да бъде използвана. Болката не бива да те прави нещастен, а да те накара да станеш по-осъзнат! А когато си осъзнат, нещастието изчезва.

Коментари

Това е образът на Ананда, братовчед и ученик на Гаутама Буда. Той бил неотменно до Буда, за да му служи в продължение на 42 години. Историята разказва, че когато Буда умрял, Ананда все така седял до него и плачел. Другите ученици го сгълчали за погрешното му разбиране - Буда бил умрял напълно реализиран, Ананда трябвало да се радва. Но той казал: "Вие не разбирате. Не плача за него, а за себе си, защото през всичките тези години бях постоянно до него, а още не съм постигнал." Ананда останал буден цялата нощ в дълбока медитация, чувствайки болката и скръбта. Казват, че на сутринта бил просветлен. Времената на дълбока печал имат потенциала да бъдат времена на дълбока трансформация. Но за да се случи трансформацията, трябва да проникнем до самите корени на болката си и да я изживеем такава, каквато е, без вина или самосъжаление.

2. Вътрешно влияние, което не сте способни да видите

Ошо Дзен Таро - Ромб

Борбата

Голяма аркан

9

В един момент го е имало, в следващия вече го няма. В един момент сме тук, в следващия вече сме си отишли. И за този кратък миг колко шум вдигаме! Колко много насилие, амбиция, борба, конфликти, гняв, омраза - само за този кратък миг! Докато просто чакаме влака на гарата, вдигаме толкова шум - бием се, обиждаме се, опитваме се да притежаваме, да командваме, да доминираме, всичката тази политика. После идва влакът и си отиваме завинаги.

Коментари

Мъжът на тази карта е целият брониран. Виждат се само гневният му поглед и побелелите от стискане кокалчета на пръстите. Ако се вгледаш в бронята, ще забележиш, че навсякъде има бутони, готови за детонация дори съвсем леко да се докоснеш до него. На заден план виждаме мъгляви образи от филма, който се върти в ума му - двама души се борят за един дворец. Избухливият нрав или стаената ярост често прикриват дълбоко чувство на болка. Мислим си, че като отблъскваме хората, ще се предпазим от нараняване. Всъщност нещата стоят точно обратното - като покриваме раните си с броня, пречим на изцелението им. Като се нахвърляме върху другите, пречим на себе си да получим любовта и помощта, от които се нуждаем. Ако това описание ти подхожда, време е да спреш да се бориш. На твое разположение има толкова много любов, стига само да я допуснеш. Започни, като си простиш - заслужаваш го.


3. Външно влияние, което осъзнавате

Ошо Дзен Таро - Ромб

Изтощение

Голяма аркан

9Човекът, който живее, движен от съвестта, остава твърд. Човекът, който живее, движен от съзнанието, остава мек. Защо? Защото този, който има определени представи за това как да живее, естествено става твърд. Той трябва постоянно да носи около себе си своя характер. Този характер е като броня. Неговата защита, неговата сигурност, целият му живот е инвестиран в този характер. Той винаги реагира на ситуациите чрез характера, а не пряко. Ако го попиташ нещо, отговорът му е готов. Това е белегът на твърдия човек - той е глупав, механичен. Може да е добър компютър, но не е човек. Ти правиш нещо, а той реагира по установен начин. Реакцията му е предсказуема. Той е робот. Истинският човек действа спонтанно. Ако го попиташ нещо, въпросът ти получава отклик, а не реакция. Той отваря сърцето си за въпроса ти, излага се на въпроса, откликва му.

Коментари

Това е портретът на човека, на когото цялата жизнена енергия е изчерпана в усилията му да поддържа в действие огромната и абсурдна машина на важността и продуктивността. Той винаги е толкова зает да "удържа фронта" и "да е сигурен, че всичко върви гладко", че е забравил наистина да си почива. Без съмнение той не може да си позволи да бъде игрив. Да изостави задълженията си заради разходка до плажа може да означава срутване на цялата структура. Посланието на тази карта обаче не е само към работохолиците. Тя сочи към всички ситуации, в които си изграждаме сигурни, но неестествени навици и по този начин държим на разстояние хаотичното и спонтанното. Животът не е бизнес за управление, а тайнство за изживяване. Време е да скъсаш работната карта, да избягаш от фабриката и да се отправиш на малко пътешествие към неизследваното. Работата, която имаш да вършиш, може и да тръгне по-гладко, когато умът ти е в релаксирано състояние.

4. Какво е необходимо

Ошо Дзен Таро - Ромб

Гръмотевицата

Голяма аркан

9

Това, което медитацията прави бавно, бавно, може да се постигне от един добър крясък на учителя, най-неочаквано, когато ученикът е задал въпрос, а учителят скача и изкрещява или пък го удря, изхвърля го през вратата и скача отгоре му...

Тези методи не са били познати. Те са плод на творческия гений на Мадзъ и той е докарал много хора до просветлението. Изглежда толкова странно например някой е дошъл да пита върху какво да медитира, а той го изхвърля през прозореца на втория етаж. И не само това - Мадзъ скача след него, пада отгоре му, сяда на гърдите му и пита: "Схвана ли?" И бедният човек казва "Да", защото ако каже "Не", Мадзъ може да му хвърли един бой или пък да направи нещо друго! Стига му това, че тялото му е потрошено, а Мадзъ седи отгоре и пита: "Схвана ли?" И всъщност той наистина е схванал, защото всичко е станало толкова внезапно, че никога не би могъл да го очаква.

Коментари

Картата показва горяща кула, която се разпада. Мъж и жена политат надолу от нея не защото искат, а защото нямат избор. На заден план се вижда прозрачна медитираща фигура, символизираща съзнанието, което е просто свидетел.

Може би в момента се чувстваш доста несигурен, все едно земята под краката ти се люлее. Чувството ти за сигурност е подложено на изпитание и естествената склонност е да се опиташ да се задържиш за каквото можеш. Това вътрешно земетресение обаче е необходимо и изключително важно - ако му позволиш да се случи, ще се надигнеш от руините по-силен и отворен за нови преживявания.

След огъня земята е готова за нов растеж. След бурята въздухът е чист. Опитай се да наблюдаваш разрушението от разстояние, сякаш едва ли не се случва на някой друг. Кажи "да" на процеса, като го пресрещнеш.


5. Разрешение: разбиране

Ошо Дзен Таро - Ромб

Разбирането

Голяма аркан

9

Ти си вън от затвора, вън от клетката. Можеш да разтвориш криле и цялото небе е твое. Всички звезди, луната и слънцето ти принадлежат. Можеш да изчезнеш в синевата на отвъдното... Само престани да се държиш за клетката, излез от нея и цялото небе е твое. Разтвори криле и полети в небето като орел. Във вътрешното небе, във вътрешния свят свободата се цени най-високо;, всичко друго е второстепенно, дори блаженството, екстазът. Има хиляди, безброй цветя, но всички те растат само в климата на свободата..

Коментари

Птицата на тази карта наблюдава от място, което прилича на клетка. Няма врата и решетките всъщност изчезват. Решетките са били илюзия и тази малка птица се чувства привлечена от изяществото, свободата и насърчението на другите птици. Тя разтваря криле, готова да полети за първи път.

Проблясъците на едно ново разбиране - че клетката винаги е била отворена и че винаги сме имали възможността да изследваме висините - може да ни накарат да се почувстваме малко неуверени отначало. Всичко е наред, това чувство е нормално, но не му позволявай да засенчи предоставената ти възможност да изживееш безгрижието и приключението. Движи се с ласкавите, деликатни енергии, характерни за настоящия момент. Почувствай пърхането в себе си. Полети и бъди свободен.